België klopt 227 keer aan bij Google

Pieterjan Van Leemputten

Belgische overheidsinstanties en rechtbanken hebben afgelopen jaar 227 keer aan Google gevraagd om gegevens van gebruikers door te spelen. Meestal ging de informatiegigant daar op in.

De cijfers zijn afkomstig uit het Google Transparancy Report, een halfjaarlijks verslag dat over een aantal landen heen aangeeft hoe vaak een overheid of rechtbank informatie heeft opgevraagd, om hoeveel accounts het gaat en in welke mate Google de informatie heeft vrijgegeven.

Voor België is er al enkele jaren een stijgende trend merkbaar. Zo werden er tussen juli en december vorig jaar 120 verzoeken ingediend, de zes maanden voordien waren dat er 107. In die 227 verzoeken ging het in totaal om informatie van 280 gebruikersaccounts.

Niet onbelangrijk: Google ging het afgelopen half jaar in 63 procent van de gevallen in op het verzoek, dat is iets minder vaak dan vorige semesters. Naar eigen zeggen kijkt Google of een verzoek wettelijk in orde is. Indien het is toegestaan wordt de persoon over wie informatie wordt opgevraagd ook op de hoogte gesteld hiervan.

Verzoeken om informatie kunnen om allerlei redenen. Vaak gaat het om een onderzoek van de politie of een vraag van de rechtbank.

De cijfers lopen fel uit elkaar van land tot land. Duitsland deed alleen al in het laatste half jaar 1.550 verzoeken over 2.063 accounts. Al ging Google hier maar in 42 procent van de gevallen op in. Ook in India (2.431 verzoeken) en Frankrijk (1.693 verzoeken) lopen de cijfers op. Wie het rapport nader bekijkt zal merken dat de informatiegigant maar een dertigtal landen opsomt. Dat komt omdat het landen met minder dan dertig verzoeken per half jaar niet opneemt in de cijfers.

De VS spant veruit de kroon met 8.438 verzoeken over bijna 15.000 gebruikers. Nog opvallender is dat google hier in 88 procent van de gevallen op ingaat, een record ten opzichte van andere landen waar het gemiddelde 66 procent bedraagt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content