België vroeg gegevens van 289 gebruikers op bij Google

© EPA
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De Belgische overheid heeft Google in de eerste zes maanden 194 keer verzocht data vrij te geven over in totaal 289 gebruikers. Dat is 62 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Google heeft zijn halfjaarlijkse transparantierapport vrijgegeven. Dat is het eerste sinds bekend raakte dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA wereldwijd burgers, bedrijven en overheden bespioneert.

In dit rapport staat dat er in totaal meer dan 25.879 aanvragen over ruim 42.500 accounts ingediend werden bij Google. Het betreft onder meer namen van gebruikers, registratiegegevens bij diensten als YouTube, IP-adressen en e-mailinhoud. Google probeert zo weinig mogelijk aanvragen goed te keuren. Elk verzoek moet aan de privacywetten voldoen, en de zoekgigant geeft geen data vrij zonder een juridische procedure zoals een gerechtelijk bevel of een dagvaarding.

Belgische overheid De Belgische overheid verstuurde tussen januari en juni dit jaar 194 dataverzoeken naar de zoekgigant, die betrekking hadden op 289 Google-gebruikers. De zoekgigant ging op 66 procent van de verzoeken (gedeeltelijk) in.

Er werden tijdens het eerste halfjaar van 2013 62 procent meer Belgische dataverzoeken ingediend bij Google dan in dezelfde periode vorig jaar. Op drie jaar tijd is het aantal aanvragen zelfs met 173 procent gestegen.

België diende bovendien vier keer zo veel dataverzoeken in dan Nederland, dat slechts 45 keer gebruikersgegevens heeft opgevraagd over 46 accounts. De Verenigde Staten spannen de kroon met 10.918 verzoeken voor 21.683 gebruikers. Ook Tsjechië, Frankrijk en Duitsland stuurden veel verzoeken. China is de opvallende afwezige in het lijstje van Google.

Rechtszaak Google probeert, bijvoorbeeld met deze transparantierapporten, zo open mogelijk te zijn tegenover zijn gebruikers over de dataverzoeken van overheden. Toch mag de zoekgigant bepaalde informatie, bijvoorbeeld over de zogeheten FISA-aanvragen (Foreign Intelligence Surveillance Act), niet vrijgeven van de Amerikaanse overheid. De technologiereus is hier niet mee opgezet, en heeft hieromtrent een rechtszaak aangespannen tegen de VS.

Apple

Ook Apple publiceerde onlangs een lijst met het aantal dataverzoeken van overheidsdiensten. De Belgische overheid vroeg de iPhone-maker 13 keer informatie vrij te geven over Belgische accounts, en 64 keer over toestellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content