Belgische autoriteiten roepen vaker hulp Google in

© Reuters

In de tweede helft van vorig jaar hebben de Belgische autoriteiten 268 keer bij Google aangeklopt om informatie te krijgen over een of meerdere Google-accounts. Dat blijkt uit cijfers die de internetgigant heeft vrijgegeven. In 72 procent van de gevallen maakte Google bepaalde gegevens over.

Van de 268 verzoeken waren er zes wegens noodgevallen, waarbij een leven in gevaar was of ernstige verwondingen moesten worden voorkomen.

Het aantal aanvragen van Belgische instanties, bijvoorbeeld rechtbanken, om gegevens te krijgen van Google, zit al een tijdje in de lift en bereikte een nieuw record. Vijf jaar geleden, in de tweede helft van 2010, waren er nog maar 85 Belgische aanvragen.

Wereldwijd ontving Google tussen juli en december een recordaantal van 40.677 dataverzoeken. In 64 procent van de gevallen gaf het Amerikaanse bedrijf iets van gegevens vrij. De meeste aanvragen kwamen uit de Verenigde Staten (12.523), gevolgd door Duitsland (7.491) en Frankrijk (4.174). Opvallend: uit Turkije kwamen 333 aanvragen om informatie, maar Google gaf niets van gegevens vrij. Rusland stuurde dan weer 257 aanvragen, waarvan amper 7 procent een positief gevolg kreeg.

De Belgische instanties schakelen overigens niet enkel Google in. Ook Twitter en Facebook krijgen steeds vaker verzoeken uit ons land, zo rapporteerden die bedrijven eerder al. Op de deur van Twitter werd in de laatste zes maanden van vorig jaar 11 keer geklopt, waarbij de microblogsite in 82 procent van de gevallen volledige of gedeeltelijke informatie vrijgaf. Facebook werd in dezelfde periode 290 keer ingeschakeld, met een slaagpercentage van 77,24 procent. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content