Belgische e-commercesites verloren honderdduizenden euro’s in december

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De 24 grootste Belgische e-commercesites waren vorige maand in totaal 3,65 dagen offline, waardoor ze honderdduizenden euro’s aan potentiële inkomsten misliepen. Dat blijkt uit een onderzoek van Data News en Compuware. Vooral de sites van Cool Blue, Cadeauline en Fnac scoren slecht. “Die winkels zijn bijna tien procent van de tijd onbeschikbaar, in een jaar spreek je dan over meer dan 30 dagen, dat is dramatisch. Om goed te zijn zou je een reële uptime van minstens 99 procent moeten hebben, zoals dat gangbaar is in de VS.”

De 24 grootste Belgische e-commercesites waren vorige maand in totaal 3,65 dagen offline, waardoor ze honderdduizenden euro’s aan potentiële inkomsten misliepen. Dat blijkt uit een onderzoek van Data News en Compuware. Vooral de sites van Cool Blue, Cadeauline en Fnac scoren slecht.

Compuware, een specialist in het testen en verbeteren van applicatieprestaties, controleerde tussen 2 december en 4 januari 24 belangrijke Belgische e-commercesites. Het gaat onder meer om webwinkels zoals 3 Suisses, eBay, Free Record Shop, Le Redoute, Proxis en Vandenborre. De sites werden zowel getest op de backbone (op het netwerk van Verizon), als op de last mile (end to end, wat de eindgebruiker te zien krijgt). Voor dat laatste werden tien pc’s van eindgebruikers gemeten, 24 uur per dag, goed voor 240 tests per uur.

Als je enkel naar de backbone kijkt, heeft vooral Fnac een probleem. Die site liet een beschikbaarheid van 92,4 procent optekenen, terwijl al de anderen boven de 99 procent uittorenden.

Kijk je naar de resultaten voor de last mile, dus naar hoe de internetgebruiker de sites ervaart, dan scoren er drie sites slecht: Cool Blue en Cadeauline lieten een beschikbaarheid van 90,91 procent optekenen, Fnac doet het met 91,4 procent niet veel beter.

Daarnaast deden ook de sites van Bongo, Bon Prix, Free Record Shop, La Redoute, Photo Hall, Pixmania en Unigro het ‘minder goed’ met een beschikbaarheid tussen de 98 en de 99 procent (gemeten op de last mile).

“De meeste Belgische webwinkels doen het niet zo slecht wat beschikbaarheid betreft”, zegt Geert Speltincx van Compuware, “maar de sites van Fnac, Cadeauline en Cool Blue hebben ernstige problemen. Die winkels zijn bijna tien procent van de tijd onbeschikbaar, in een jaar spreek je dan over meer dan 30 dagen, dat is dramatisch. Om goed te zijn zou je een reële uptime van minstens 99 procent moeten hebben, zoals dat gangbaar is in de VS.”

Alles bij elkaar geteld, waren de 24 e-commercesites tussen 2 december en 4 januari 3,65 dagen offline. “Als je kijkt naar hoeveel er in december normaal gezien verkocht wordt per minuut, dan krijg je een idee van de verliezen”, gaat Speltincx verder. “In het Verenigd Koninkrijk gaat het om meer dan 700.000 pond per minuut. Bij ons zal het niet zo’n vaart lopen, maar mag je over 3,65 dagen toch ook spreken over een verlies van honderdduizenden euro’s. Dat is veel geld.”

De sites met het beste beschikbaarheidpercentage, gemeten op de last mile, zijn Vinoshop (100 procent), 3 Suisses (100 procent) en eBay (100 procent).

Responsetijd Compuware heeft bij de meting ook gekeken naar de gemiddelde responsetijd van de 24 e-commercesites. Op de backbone scoort La Redoute het minst goed met een gemiddelde van 2,964 seconden, terwijl de gemiddelde responsetijd voor een Belgische website 1,3 seconden is. In Nederland is dat 2,1 seconden, in het Verenigd Koninkrijk 2,2 seconden.

Kijk je naar de last mile, naar wat de eindgebruiker ervaart, dan krijg je weer een heel ander verhaal, en scoren drie sites dramatisch slecht: opnieuw Cadeauline (11,262 seconden) en Cool Blue (24,645 seconden), en ook Vinoshop (16,111 seconden). Bongo en La Redoute klokken af boven de zes seconden (6,235 en 6,284 seconden), Free Record Shop, GadgetHouse, Mediadis, Proxis en Azur eindigen net boven het gemiddelde van vijf seconden.

“Dat zijn geen goede resultaten, als je weet dat bijna 60 procent van de internetgebruikers afhaakt en wegzapt na vier seconden vertraging. Tachtig procent van die ‘afhakers’ komt ook nooit meer terug.”

Speltincx: “Dat Bongo en La Redoute afklokken boven de zes seconden, verbaast me trouwens, want dat zijn erg bekende winkels die heel wat geïnteresseerden over de vloer krijgen. Anderzijds is het gemiddelde van 5 seconden eigenlijk niet zó slecht, als je mee in overweging neemt dat Cool Blue, Cadeauline en Vinoshop dat cijfer flink de hoogte hebben ingejaagd. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, lag het gemiddelde in december op 6 seconden bij de 30 belangrijkste retailers (ook gemeten op de last mile).”

De beste en snelste responsetijd (end to end) werd opgetekend bij 3 Suisses (0,428 seconden) en bij Bon Prix (0,936 seconden). “Zij zullen waarschijnlijk met een relatief ‘lichte’ website werken, waar niet te veel zware content op staat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content