Belgische operatoren schroeven investeringen terug

© .
Pieterjan Van Leemputten

Het afgelopen jaar werd er voor het eerst in tien jaar tijd minder geïnvesteerd door alternatieve operatoren. Te veel regels, te weinig toegang en te traag is het oordeel.

Het afgelopen jaar werd er voor het eerst in tien jaar tijd minder geïnvesteerd door alternatieve operatoren. Te veel regels, te weinig toegang en te traag is het oordeel.

In totaal investeerde de telecomsector het afgelopen jaar bijna 1,5 miljard euro. Dat is honderd miljoen minder dan in 2011. Het Platform Telecom Operators & Service Providers, de vereniging van Telenet, Mobistar, Base, Voo/Brutele, base, BT en Colt trekt aan de alarmbel en wijst op de pijnpunten. Zo zou ook Belgacom minder hebben geïnvesteerd het afgelopen jaar.

Het deed hiervoor een beroep op WIK consult dat negen investeringsdrempels vaststelde. Het gaat onder meer om het moeilijk delen van bestaande passieve infrastructuren, zoals kabelgoten van andere nutssectoren. Ook zijn er lange wachttijden voor de uitrol van infrastructuur, die wachttijd komt overigens ook ter sprake als het gaat om bouwvergunningen van zendmasten en antennes. Die masten worden bovendien vaak zwaar belast door lokale besturen.

Twee items die al langer terugkomen zijn de toegang tot het netwerk van Belgacom en de zeer lage stralingsnorm in Brussel. “Vooral de operatoren voor de businessmarkt klagen over de onaangepaste toegang en de prijzetting. Belgacom kan meer kwalitatieve diensten bieden met hogere bitrates dan andere spelers die gebruik moeten maken van datzelfde netwerk. Dat is de grootste frustratie bij onze leden” zegt Ilse Haesaert van het Platform.

Die toegang moet door de regulator, het Bipt, worden geregeld. Maar dat gaat vaak zeer traag. “De prijzen van de huurlijnen zijn in 2007 vastgelegd en we vragen intussen al meer dan drie jaar voor een herziening van die prijs,” zegt Haesaert. Al benadrukt ze dat naast de prijs ook het kwalitatieve aspect van de diensten in de regulering moet worden opgenomen.

Voor het netwerk van Telenet, zelf lid van het Platform, neemt het platform geen standpunt in. Vooral het feit dat de regulering om toegang te krijgen tot het netwerk van Belgacom, en dan specifiek de nieuwe technologie, al jaren aansleept is een doorn in het oog van de organisatie. Tegelijk wil het een uniforme regelgeving in het hele land waarbij het binnen de zes maanden een bouwvergunning voor zendmasten kan krijgen en de strenge stralingsnorm in Brussel verdwijnt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content