Belgische Proba-2 satelliet gelanceerd

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Vorige nacht, om 2u50, werd de Belgische Proba-2 satelliet met succes gelanceerd vanaf de Russische lanceerbasis Pletsetsk. De satelliet is bestemd voor technologietesten.

Vorige nacht, om 2u50, werd de Belgische Proba-2 satelliet met succes gelanceerd vanaf de Russische lanceerbasis Pletsetsk. De satelliet is bestemd voor technologietesten.

De Proba-2 is de tweede satelliet van Verhaert Space uit Kruibeke die in het kader van het ESA ‘In orbit technology demonstration programme’ wordt gelanceerd. Het toestel werd samen met de SMOS satelliet in de ruimte geschoten met behulp van een omgebouwde Russische ICBM vanaf de noordelijke lanceerbasis Pletsetsk.

In zijn baan om de aarde zal Proba-2 een rist nieuwe technologieën (in totaal 17) testen met het oog op toekomstige ruimtesondes, zoals een geminiaturiseerde ‘startracker’ voor de toekomstige ESA-missie BepiColombo naar de planeet Mercurius. Daarnaast zijn ook twee zonne-experimenten aan boord, met een inbreng van de Koninklijke Sterrenwacht, het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en het Centre Spatial de Liége.

Met een lanceergewicht van 135kg is Proba-2 zwaarder dan de in 2001 gelanceerde Proba-1 (die overigens nog steeds actief is, hoewel oorspronkelijk slechts een aardobservatie-missie van één jaar was gepland). Proba staat voor ‘PRoject for On-Board Autonomy’ en beoogt een innovatief gebruik van bestaande technologieën met het oog op satellieten die zo autonoom mogelijk kunnen opereren. Wat nog nodig is aan bijkomende sturing wordt verzekerd vanuit het Belgische grondstation van ESA in Redu, dat overigens door Verhaert wordt gerund.

Verhaert heeft ondertussen nog contracten voor Proba-3 (demonstratie van formatievliegen in de ruimte) en Proba-V (multi-spectraal camera voor de studie van vegetatie).

In 2005 heeft de van oorsprong Britse groep QinetiQ het bedrijf Verhaert overgenomen. Naast het ontwerpen en bouwen van microsatellieten, ontwikkelt Verhaert ook ‘ejection’ en ‘docking’ systemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content