Belgische sites ongeschikt voor mensen met een handicap

Belgische websites zijn vaak onvoldoende toegankelijk voor mensen met een handicap. © Thinkstock
Pieterjan Van Leemputten

Het merendeel van de Belgische websites houdt te weinig rekening met surfers die kampen met een lichamelijke beperking. Nochtans vraagt het amper extra inspanningen.

Slechts 14,8 procent van de Belgische websites is vlot bruikbaar voor mensen met een handicap. Dat blijkt uit een steekproef van de Toegankelijkheidsmonitor van Anysurfer. Daarbij deden studenten van verschillende Belgische hogescholen steekproeven bij 209 websites.

15 procent van de bevolking

Je website toegankelijk maken voor mensen met een beperking gaat over surfen op een pc zonder muis, zonder het scherm te bedienen of in combinatie met dicteersoftware. Maar ook video’s zonder ondertitels zijn vaak een drempel.

Anysurfer wijst er op dat het om vijftien procent van de bevolking gaat die zo moeilijk toegang tot informatie heeft. Nochtans is het niet moeilijker of duurder benadrukt de organisatie.

In een gesprek dat Data News dit voorjaar had met Bart Simons van Anysurfer legde hij uit dat het vaak al veel uitmaakt als je bij het bouwen van een app of website alle knoppen en functies correct labelt op de achtergrond, in plaats van pakweg ‘knop 1’ en ‘knop 2’. Maar ook bijvoorbeeld de waarschuwingen voor cookies zijn vaak moeilijk weg te krijgen zonder muis. Dingen die te verhelpen zijn als opdrachtgever, designer, redacteur en ontwikkelaar op voorhand aandacht besteden aan toegankelijkheid.

Trage stijging

De afgelopen acht jaar steeg de toegankelijkheid volgens Anysurfer van vier procent naar 14,8 procent. Maar de afgelopen twee jaar was er slechts een toename van 0,6 procent. Anysurfer wijst er op dat het te traag gaat, ook bij de overheid.

“Vlaanderen wil ‘Radicaal Digitaal’ gaan en minister De Croo wil een ‘Digital Belgium’. De toegankelijkheidsmonitor toont aan dat mensen met een handicap te vaak worden vergeten bij de digitalisering. Nochtans moeten zij ook belastingen betalen, vliegtuigtickets boeken, de actualiteit volgen…” Klinkt het in de persmededeling. “Zonder internet wordt dit stilaan onmogelijk.”

Leer hier de Toegankelijkheidsmonitor 2015 van AnySurfer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content