Belgische software- en dienstenmarkt boert goed

De Belgische markt van software en services noteerde het voorbije jaar een groei met 6,4 procent en zou dit jaar 6,7 procent halen. Tot die vaststelling komt het recente jaarlijkse onderzoek van de Franse marktanalist en adviesverlener Pierre Audoin Consultants (PAC).

De Belgische markt van software en services noteerde het voorbije jaar een groei met 6,4 procent en zou dit jaar 6,7 procent halen. Tot die vaststelling komt het recente jaarlijkse onderzoek van de Franse marktanalist en adviesverlener Pierre Audoin Consultants (PAC).

Volgens PAC werd de Belgische markt aangezwengeld door hogere investeringen in toepassings- en infrastructuursoftware (it-beheersystemen?), door de outsourcingmarkt en in mindere mate door integratiediensten. De drijvende krachten van die groei zijn de telecomsector, de overheid, de financiële diensten, de industrie en de nutsbedrijven.

“Kenmerkend voor de Belgische markt is de prominente aanwezigheid van erp-systemen. SAP zwaait de plak in de grote bedrijven, Microsoft Dynamics zit goed in de middenmarkt,” analyseert PAC-consultant Vincent Gelineau. “En eigenlijk zijn alle grote internationale spelers present in België.” Aangezien er in ons land hooguit een vijftigtal grote bedrijven zijn, wordt de strijd tussen de grote softwareuitgevers en de dienstverleners op het scherp van de snee gespeeld.

Ook outsourcing is in onze contreien een bekend fenomeen, aldus Vincent Gelineau. “Het heeft hier duidelijk meer ingang gevonden dan in Zuid- of Centraal Europa.” Hij verwijst daarbij naar het recente ING-initiatief en ook naar het monstercontract van de Vlaamse Gemeenschap. “Het outsourcingmodel komt in een tweede fase, die van de hernieuwing van afspraken. Met meer selectieve contracten die de leveranciers zullen dwingen tot het aangaan van allianties en het opzetten van consortia.” Ook offshore komt van de grond en dat heeft te maken met de openheid van de Belgische bedrijven en hun talenkennis (cfr. het contract van Axa met het Indische TCS).

Volgens PAC treden in het boekjaar 2006-2007 twee spelers op de voorgrond: EDS en Accenture (vooral op het vlak van applicatiebeheer). “De Belgische markt is gesneden koek voor Amerikaanse spelers,” oordeelt Vincent Gelineau. Hij is van oordeel dat de top tien (zie lijstje) dat de overname van Banksys en BCC door Atos Origin en de fusie van KPN en Getronics de kaarten in 2007 door elkaar zal schudden. PAC rekent ook voor de volgende twee à drie jaar op een stabiele of lichtjes lagere groei.

BedrijfOmzetmarktaandeelIBM629 miljoen euro14%HP274 miljoen euro6%EDS210 miljoen euro5%Accenture187 miljoen euro4%Capgemini162 miljoen euro4%SAP137 miljoen euro3%Unisys110 miljoen euro3%Microsoft99 miljoen euro2%Atos Origin90 miljoen euro2%Getronics88 miljoen euro2%IBM629 miljoen euro14%HP274 miljoen euro6%EDS210 miljoen euro5%Accenture187 miljoen euro4%Capgemini162 miljoen euro4%SAP137 miljoen euro3%Unisys110 miljoen euro3%Microsoft99 miljoen euro2%Atos Origin90 miljoen euro2%Getronics88 miljoen euro2%

IBM

629 miljoen euro

14%

HP

274 miljoen euro

6%

EDS

210 miljoen euro

5%

Accenture

187 miljoen euro

4%

Capgemini

162 miljoen euro

4%

SAP

137 miljoen euro

3%

Unisys

110 miljoen euro

3%

Microsoft

99 miljoen euro

2%

Atos Origin

90 miljoen euro

2%

Getronics

88 miljoen euro

2%

(*) Bron PAC (exclusief managementconsultancy)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content