Belgium.be in een nieuw kleedje

Premier Yves Leterme en minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne mochten zonet de nieuwe versie van het federale portaal Belgium.be ‘inpluggen’, een project van zo’n 20 miljoen euro.

Premier Yves Leterme en minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne mochten zonet de nieuwe versie van het federale portaal Belgium.be ‘inpluggen’, een project van zo’n 20 miljoen euro.

Over de eerste versie van de federale portaalsite Belgium.be, daterend uit 2002, was niemand echt te spreken. Bovendien was het een duur project. Leverancier Accenture kreeg er 63 miljoen euro voor. De nieuwe versie, die vandaag gelanceerd werd, probeert te leren uit dat vorige project, maar het was al bekend dat er voor de rest weinig uit de oude website gerecupereerd zou worden.

De nieuwe website opteert voor het “breed maar niet diep”-principe, aldus Olivier Alsteens van de Kanselarij van de Eerste Minister. De inhoud wordt zodanig voorgesteld dat een gebruiker makkelijk naar de juiste plaats wordt geleid. Die juiste plaats is dan een website van een andere administratie. De inhoud wordt met andere woorden gedecentraliseerd beheerd door de verschillende administraties, maar door een vijftienkoppig team van webredacteurs op Belgium.be overzichtelijk toegankelijk gemaakt.

De toegankelijkheid zelf werd uitgedacht vanuit gebruiksstandpunt. Volgens premier Leterme is dat “een revolutie”, althans in vergelijking met de vorige website. De ontwikkelaars gebruikten ‘personas’, gebruikersprofielen, om te testen of alles voldoende beschikbaar was (vb. Gilles, alleenstaande, 32 jaar, zelfstandige, op zoek naar online belastingaangifte).

De portaalsite is het resultaat van 4 verschillende projecten: rond het content management systeem (cms) en de zoekfunctie, rond identity- en access management, rond de integratie van de verschillende websites en rond de hosting (dubbel datacenter). Het cms is afkomstig van SDL Tridion, IBM en Amplexor zorgden voor de integratie. De zoekfunctie werd door Cronos ontwikkeld op basis van het opensourcepakket Lucene. Het portaal draait op virtuele Apache-servers onder Xen, het cms gebruikt een IBM Websphere applicatieserver, de search een BEA Weblogic applicatieserver. De database is van Oracle-makelij (10g).

Tijdens de voorstelling werd duidelijk dat de lancering niet betekent dat Belgium.be nu volledig afgewerkt is. Zo is het momenteel nog niet mogelijk te zoeken op websites van andere administraties en overheden, enkel nog op de portaalsite zelf. “Maar dat komt snel in orde”, aldus nog Alsteens. Ook zijn nog niet alle overheidspublicaties beschikbaar via de website, maar dat is op termijn wel de bedoeling. Op de vraag hoe het zat met het ‘2.0’-gehalte van de portaalsite of of er een mobiele versie komt, konden de aanwezige verantwoordelijken enkel meedelen dat dat ‘mogelijke toekomstpistes’ waren.

Of zoals premier Leterme het stelde: “Deze website zal, zoals elk informaticaproduct, evolueren. Hij is nog niet af.” Collega Van Quickenborne vond “dat het nog geen zin heeft om dingen aan te kondigen die nog niet werken.” En hij kreeg nog de lachers op zijn hand door te concluderen dat “het er allemaal niet al te sexy uitziet, maar dat is dan ook een beetje de stijl van de nieuwe regering.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content