Bell Labs haalt gigabitsnelheden via koperparen

Pieterjan Van Leemputten

Alcatel-Lucent heeft een snelheid van 10 Gbps behaald via koper. Een record volgens het telecombedrijf, al wil dat niet zeggen dat de traditionele telefoonlijn nu kan wedijveren met glasvezel.

Alcatel-Lucent heeft een snelheid van 10 Gbps behaald via koper. Een record volgens het telecombedrijf, al wil dat niet zeggen dat de traditionele telefoonlijn nu kan wedijveren met glasvezel.
De melding van het bedrijf begint euforisch maar wordt snel genuanceerd. Zo wordt de snelheid van 10 Gbps enkel gehaald met twee koperparen over een afstand van slechts dertig meter. Interessanter is dat het bedrijf 1 Gbps kan halen op één koperpaar over een afstand van zeventig meter.

De technologie die Bell Labs, de onderzoeksafdeling van Alcatel-Lucent, gebruikt is XG-Fast. Met een frequentie van 350 Mhz kan het 2Gbps of 1 Gbps symmetrisch, halen over zeventig meter. XG-Fast met bonding (meerdere koperparen naast elkaar) kan met een frequentie van 500 MHz een snelheid van 10 Gbps over dertig meter opleveren.

XG-Fast is een uitbreiding op de G.fast-technologie, die deels in Antwerpen werd ontwikkeld en momenteel door ITU wordt gestandaardiseerd en in 2015 gecommercialiseerd wordt. Daarmee kan er tot 500 Mbps over een afstand van 100 meter worden gehaald.

Labtest Vs. realiteit Volgens Alcatel-Lucent biedt de technologie mogelijkheden voor plaatsen waar er wel een bestaande koperlijn (doorgaans de traditionele telefoonlijn) ligt, maar het om economische of fysische redenen niet mogelijk is om glasvezel tot aan de deur te leveren.

Al moeten we kritisch blijven bij de haalbaarheid van die snelheden. Zo haalt Alcatel-Lucent zijn snelheden in een optimale labo-omgeving. Bovendien zakt de topsnelheid meteen zodra het signaal te ver moet reizen. Of met andere woorden: wie meer dan 100 meter van een straatcabine woont zal nog steeds weinig merken van de indrukwekkende gigabitsnelheden terwijl in de stad een afstand van 400 meter geen uitzondering is.

VDSL2 VectoringBelgacom gebruikt momenteel technologie van Alcatel-Lucent. Zo gebruikt het VDSL2 Vectoring om snelheden tot 70 Mbps aan te bieden. Vandaag ligt er al al glasvezel tot aan de verschillende straatcabines. Maar vanaf daar gaat het meestal via koper, de befaamde ‘last mile’. Voor operatoren is dat het stuk waar elke extra meter knabbelt aan de werkelijk gehaalde snelheid.

Glasvezel tot in elk huis leveren kan zoiets oplossen, wat vandaag gebeurt bij grote nieuwe verkavelingen. Maar zoiets zou neerkomen op een miljardenproject, met bijhorende massale graafwerken. De koperkabel is dus nog niet dood en zo lang dat niet het geval is proberen telecominnovatoren als Alcatel-Lucent of Ericsson het leven ervan te verlengen met nieuwe snelheden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content