Bellens beschuldigd van corruptie

Didier Bellens, ceo van Belgacom, is in verdenking gesteld voor passieve corruptie.

Didier Bellens, de topman van Belgacom, is door onderzoeksrechter Alain Blondiaux van Bergen in verdenking gesteld voor passieve corruptie. Het onderzoek naar Bellens begon enkele maanden geleden, op basis van informatie van het parket van Bergen.

De Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC) voerde het onderzoek. Bellens werd in verdenking gesteld op 21 juni, maar bleef op vrije voeten.

Volgens het parket van Bergen wordt Bellens ervan verdacht dat hij La Raquette, een gebouw van Belgacom, verkocht heeft aan een private vastgoedonderneming. La Raquette zou verkocht zijn aan een te lage prijs, wat de ceo van Belgacom in staat stelde om er persoonlijk voordeel uit te halen. Onder meer een ritje in de volgwagen van de Tour de France wordt genoemd.

De koper was Xelis BVBA, een bedrijf van Edmée De Groeve, die voor de Parti Socialiste topmandaten bekleedde bij de Nationale Loterij, de luchthaven van Charleroi en de NMBS. De Groeve werd in verdenking gesteld voor schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, verduistering door een ambtenaar en oplichting, en werd uit al haar mandaten geschorst. Het gerecht verwijt haar onrechtmatig gebruik te hebben gemaakt van de kredietkaart van de luchthaven van Charleroi.

Intussen behoudt de raad van bestuur van Belgacom het vertrouwen in zijn topman. Ook de regering Leterme is in lopende zaken niet van plan om op te treden. Volgens de raad van bestuur van het telecombedrijf kan uit een intern onderzoek worden geconcludeerd “dat de belangen van Belgacom volledig zijn gevrijwaard”.

“Impact op werking Belgacom beperken”

Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) is door Belgacom op de hoogte gebracht van de inbeschuldigingstelling. De CD&V-minister wijst op het “vermoeden van onschuld”, maar vraagt de raad van bestuur van het telecombedrijf wel om “al het nodige te doen om de impact van de zaak tot een minimum te beperken”.

De minister wijst er ook op dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is, hoewel ze beseft dat de zaak rond Bellens “invloed kan hebben op het overheidsbedrijf Belgacom”. Daarom heeft ze contact gehad met de voorzitter van de raad van bestuur.

Niet voor het eerst in opspraak

Sinds zijn aantreden in 2003 is Didier Bellens al meerdere keren onder vuur komen te liggen. De laatste jaren valt vooral het vertrek op van een hele reeks topmanagers binnen het telecombedrijf. De reden van hun vertrek was niet altijd duidelijk, maar in verschillende media werd Bellens verweten geen tegenspraak te dulden. De jongste ontslagen dateren van begin deze zomer, toen zowel de communicatiedirecteur als de gepromoveerde persoonlijke assistente van Bellens het bedrijf hebben verlaten.

Bij de contractverlenging van Bellens in 2008 werd er dan weer stevig gediscussieerd over de verloning van de topman. Bellens bleek op dat moment bij de best betaalde Bel20-ceo’s en dat was voor een (deels) overheidsbedrijf moeilijk te verantwoorden. Bij de verlenging van zijn contract moest Bellens dan ook inleveren op loon en eventueel ontslagvergoeding.

Bij het begin van zijn mandaat was er heisa over een persoonlijke belegging in Telindus-aandelen door de vermogensbeheerder van Bellens. De aankoop werd verricht in de zomer van 2005, terwijl zijn bedrijf in september van dat jaar een vijandig bod uitbracht op het netwerkbedrijf. Toezichthouder CBFA waste Bellens wit, waardoor de vermeende voorkenniszaak zonder gevolg bleef.

Op 1 maart 2003 kwam de toen 47-jarige Didier Bellens over van bij RTL Group naar Belgacom. Hij verving de plots overleden John Goossens aan het hoofd van de historische telecomoperator. De Franstalige Brusselaar had handelswetenschappen gestudeerd aan de Ecole de Commerce Solvay (ULB) en begon zijn carrière in 1978 bij het consultancybureau Deloitte, als auditeur. In 1982 trok Bellens naar de Groep Brussel Lambert (GBL), om er de financiële staf te versterken. Dat jaar trad ook Albert Frère toe tot het aandeelhoudersschap van GBL; meteen het begin van een samenwerkingsband tussen Bellens en Frère. Bellens werkte zowel voor de Pargesaholding van Frère in Zwitserland als bij GBL, waar hij onder meer de dossiers van BBL en Royale Belge opvolgde. Hij schopte het uiteindelijk tot de top-drie van de investeringsmaatschappij.

In 1990 werd Bellens benoemd tot CEO van RTL Group. Hij zorgde voor internationale expansie en begeleidde de beursgang. Hij is gehuwd en heeft twee kinderen. Zijn mandaat bij Belgacom loopt nog tot maart 2015.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content