Belnet schakelt versnelling hoger met nieuw netwerk

Belnet, de federale overheidsdienst die instaat voor supersnel breedbandinternet voor onderwijs-, onderzoeks- en overheidsinstellingen, heeft gisteren zijn nieuwe onderzoeksnetwerknetwerk voorgesteld.

Belnet, de federale overheidsdienst die instaat voor supersnel breedbandinternet voor onderwijs-, onderzoeks- en overheidsinstellingen, heeft gisteren zijn nieuwe onderzoeksnetwerknetwerk voorgesteld.

Het netwerk, dat kan bogen op een zo goed als ongelimiteerde bandbreedte en [26 miljoen euro gekost heeft], is opgebouwd uit vier fysieke ‘lussen’ met glasvezelbekabeling, die samen het volledige Belgische grondgebied omvatten.

Het bijzondere is dat op elke glasvezelkabel 42 kanalen of ‘lichtpaden’ geopend kunnen worden, wat garant zou moeten staan voor een ongeziene capaciteit. Directe en veilige verbindingen tussen wetenschappers, met snelheden tot tien gigabit per seconden, of zelfs een veelvoud daarvan, worden perfect mogelijk.

Level 3 en Scarlet mogen de komende vijftien jaar datacenterdiensten leveren; de glasvezelkabels die Belnet least komen van Scarlet en B-Telecom. De ip-netwerkapparatuur wordt geleverd door Juniper, integrator van dienst is Belgacom-Telindus. “Omdat we voortaan zelf operator zijn en ons netwerk niet langer huren, kunnen we nog beter inspelen op de wensen van onze 182 klanten”, prijst directeur Pierre Bruyère van Belnet zijn waar. “Bovendien kunnen we technologieën implementeren op het netwerk die je niet kan realiseren bij de commerciële netwerkoperatoren.”

“De voorbije 15 jaar hebben we de vraag naar netwerkcapaciteit voortdurend zien stijgen”, aldus nog Bruyère. “Zowat elke jaar moesten we dubbel zoveel bandbreedte aanbieden als het jaar voordien, en dit voor een toenemend aantal gebruikers die ook steeds meer applicaties wilde gebruiken: van e-mail tot multimedia en videoconferencing.”

Volgens Bruyère stuurde de explosie van de vraag naar bandbreedte Belnet in de richting van een nieuw netwerk. “Geneeskunde op afstand bijvoorbeeld, heeft nood aan erg veel, en superveilige, bandbreedte. Via de lichtpaden op ons netwerk zullen wetenschappers, waar ter wereld ze zich ook bevinden, zonder enige vertraging kunnen experimenteren met supercomputertoepassingen, multimedia, microchirurgie en andere toepassingen.”

Academici en onderzoekers moeten met het nieuwe netwerk beter kunnen samenwerken met collega’s, niet alleen in eigen land, maar ook daarbuiten. Belgische academici krijgen via Belnet een snelle verbinding met het Europese onderzoeksnetwerk Géant2, en met andere grote onderzoeksnetwerken in de Verenigde Staten en in Azië.

“Het nieuwe netwerk geeft een nagenoeg definitief antwoord op de aloude vraag naar meer netwerkcapaciteit”, besluit Bruyère. “Het wegvallen van de beperkingen op het vlak van bandbreedte zet de deur open voor een rist nieuwe applicaties, die onze manier van omgaan met informatie grondig zullen veranderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content