“Big Brother-maatschappij is al lang een feit”

“Heb je een smartphone? Gebruik je e-mail? OK, dan heb je een probleem.” Wikileaks-stichter Julian Assange zegt het duidelijk: wie over een moderne gsm beschikt of zijn post via het internet leest, is voor spionage of controle zo goed als niet meer veilig.

“Heb je een smartphone? Gebruik je e-mail? OK, dan heb je een probleem.” Wikileaks-stichter Julian Assange zegt het duidelijk: wie over een moderne gsm beschikt of zijn post via het internet leest, is voor spionage of controle zo goed als niet meer veilig. Volgens nieuwe onthullingen van het internetplatform heeft de handel met dergelijke spionagetechniek inmiddels zo’n omvang genomen, dat de wereld in de buurt komt van een globale, “totalitaire controlestaat”.

Wat zich tien jaar geleden nog op kleine schaal afspeelde, is vandaag ontwikkeld tot een internationale industrie, verklaarde Assange in Londen. Een van de grote problemen daarbij is dat ondernemingen uit het westen de techniek ook aan dictaturen verkopen. Deze gebruiken ze dan weer om mensen te vervolgen of zelfs te vermoorden. “Het lijkt wel Hollywood, maar het klopt”, verklaarde Assange.

Sinds geruime tijd heeft men de naam Wikileaks vooral in verband gebracht met Assange en diens uitleveringsprocedure van Groot-Brittannië aan Zweden. Daar moet de 40-jarige klokkenluider wegens de verdenking van seksueel misbruik ondervraagd worden.

Voor de eerste keer in lange tijd publiceerden de internetactivisten nu weer nieuwe documenten. Daarin wordt naar eigen zeggen bewezen dat bedrijven in het Westen goud verdienen met observatietechniek, die onder andere door dictaturen in de Arabische landen wordt misbruikt. De programma’s kunnen volgens Wikileaks gesprekken afluisteren, toegang tot data en e-mails verkrijgen en zelfs gsm-foto’s maken. Slachtoffers zouden zelfs niet merken dat de software op hun gsm geïnstalleerd is.

In een lijst worden deels grote en bekende bedrijven uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada en andere landen genoemd, die dergelijke systemen zouden produceren. In de nieuwe documenten onder de noemer Spy Files verwijst Wikileaks naar 160 bedrijven uit 25 landen. In de komende maanden zullen meer bijzonderheden volgen.

Kadhafi Bij de presentatie in Londen stelden de activisten een van de vele programma’s voor. Een grote Franse onderneming heeft volgens Wikileaks enkele jaren geleden technische programma’s verkocht aan de inmiddels geliquideerde Libische kolonel Moammar al-Kadhafi. Volgens de computerexperten toont een daarin opgeslagen lijst van e-mailadressen aan, dat Kadhafi zowel zijn vijanden alsook zijn bondgenoten in binnen- en buitenland controleerde.

“Op 11 september 2001 hebben de Verenigde Staten of landen in Europa een licentie gegeven om spionagesystemen te ontwikkelen, die ons allen treffen”, zei Assange. Vaak is dergelijke techniek of software in de landen van herkomst verboden, maar is de verkoop in het buitenland onvoldoende transparant gereglementeerd. “Winst is vaak belangrijker dan mensenlevens”, zei activist Jacob Appelbaum. Maar met gerechtelijke stappen kan men de massale spionage toch al niet meer bestrijden, verklaarde Assange. “Ik geloof niet dat we deze oorlog kunnen winnen via de wet. De globale totalitaire controlestaat kan enkel door contra-software opgehouden worden, die het programma blokkeert”.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content