Bijna 117.000 .be-websites in handen van buitenlandse onderneming

02/03/2012 - 10:18

Bijna 117.000 websites met een .be-extensie zijn in werkelijkheid eigendom van een buitenlandse onderneming. Dat blijkt uit de bijgewerkte internetbarometer van Email-Brokers, een Belgisch bedrijf actief in interactieve marketing en mail-marketing.

Bijna de helft van die 117.000 sites, of zowat 50.000 websites, verbergen een Nederlands bedrijf. "Veel hebben zelfs een adres in België", stelt William Vande Wiele, ceo van Email-Brokers. Hij spreekt van "wederrechtelijke inbezitneming".

Die buitenlandse bedrijven, waaronder ook flink wat Chinese bedrijven, profiteren commercieel gezien van de reputatie en naam van producten en diensten met een echte .be-extensie. "Het zou veel eerlijker zijn de .be-domeinnamen uitsluitend toe te kennen aan bedrijven met een Belgisch btw-nummer die deelnemen aan nationale welvaartschepping", aldus Vande Wiele.

Kloof
De internetbarometer van Email-Brokers brengt nog een "Belgische paradox" aan het licht: terwijl ons land behoort tot de koplopers met het hoogste aantal professionele websites, was e-commerce in 2010 slechts goed voor circa 2,5 procent van het bbp, tegen 3,7 procent van het bbp in Frankrijk en 6 tot 9 procent voor landen als Duitsland, Nederland, Zweden of Groot-Brittannië.

De barometer wijst ook op een digitale kloof tussen het noorden en het zuiden van het land. In Vlaanderen zijn er gemiddeld meer bedrijven met een website dan in Wallonië. Van de circa 27.500 e-commercewebsites in België is 67 procent gevestigd in Vlaanderen, tegen 21 procent in Wallonië en 12 procent in Brussel.

Bron: Belga

Data News in je nieuwsoverzicht op Facebook

Meer over: , ,

 

Reacties

hubert@euregio.net | 2 maart 2012

Email-Brokers is een professionele spammer die aan elke .BE domainnaam ongevraagd spam stuurt, en dat zonder rekening te houden met de belgische wetgeving omtrent Soft opt-in. Ik heb honderden emails van hen in mijn trashbox liggen...

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News dagelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Start-ups maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Jobs wekelijkse nieuwsbrief

E-mail:
 

Whitepapers

 
 

Wij raden ook aan