Binnenkort internet via de waterleiding?

Kristof Van der Stadt

03/01/2013 - 17:47

Getty Images/Comstock Images

Nutsmaatschappijen die glasvezelkabels aanleggen waarlangs supersnel internet, televisie en telefonie mogelijk is: in heel wat Europese landen - de Scandinavische landen voorop - bestaat het al lang. In België klinkt het velen allicht nog als science fiction in de oren, maar daar wil De Watergroep verandering in brengen.

Samen met de naamsverandering van Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening in ‘De Watergroep’, stelde het bedrijf vandaag ook een aantal nieuwigheden voor waarbij het proefproject rond glasvezel ongetwijfeld het meest in het oog springt. Het bedrijf is van plan om glasvezelkabels aan te leggen via de drinkwateraftakking. Dat moet het mogelijk maken om glasvezel (ook wel ‘fiber’ genoemd) tot in de huiskamers binnen te brengen zonder extra breekwerk.

Precies dat breekwerk van aan het voetpad tot aan de voordeur wordt door operatoren momenteel als dé achilleshiel omschreven voor een grootschalige uitrol van zogeheten ‘fiber to the home’ (ftth) netwerken: supersnel internet (en/of televisie en telefonie) via optische glasvezelkabels. Er is niet alleen de kost van de eigenlijke breekwerken, maar ook de hele problematiek rond vergunningen voor het opengooien van voetpaden. Om nog maar te zwijgen van consumenten die liever geen graafwerken op hun oprit zien.

Verhuren aan operatoren

De Watergroep denkt aan een model waarbij het de leidingen van glasvezel voorziet en ze vervolgens ‘verhuurt’ aan telecomaanbieders met inachtneming van alle veiligheids- en gezondheidsvoorschriften. “Het systeem is in Duitsland al met succes uitgetest, maar voor Vlaanderen werken wij aan de primeur”, zei directeur-generaal Boudewijn Van Den Steen donderdag op een persconferentie in het Researchpark Haasrode bij Leuven.

Het nutsbedrijf SWB en het waterbedrijf Eifel-Ahr testten het systeem rond internet via waterleiding alvast uit in Bonn. Daar zou de totale kost voor de aanleg uiteindelijk 70% lager uitvallen dan via graafwerken. Tijdens de voorstelling van het project in maart vorig jaar zei SWB-topman Theo Waerder overigens ook dat het project een “positief effect op de waterprijs in het gebied” zou hebben.

Over de modaliteiten van het proefproject in België en op welke schaal het zal lopen, is nog niets bekend. Aan leverancierskant zegt Nexans - een van de leidende bedrijven rond glasvezelkabels - alvast nog niet gecontacteerd te zijn door De Watergroep.

Indien het proefproject een succes wordt, opent dit mogelijk extra perspectieven voor operatoren die ftth in ons land willen aanbieden. Zoals bekend hinkt België achterop in de groei van glasvezelverbindingen.

Update

Het proefproject start nog deze maand met een eerste onderzoek op diverse vlakken: technisch, impact op waterkwaliteit, praktische haalbaarheid, juridische en financiële aspecten. Alle technologie zal volgens Kathleen De Schepper, woordvoerder van De Watergroep, geleverd worden door een Duitse leverancier. Wie uiteindelijk voor de glasvezel zal zorgen en eindapparatuur bij de klanten zal plaatsen, is nu nog niet aan de orde. Wel zijn er al verkennende gesprekken met operatoren geweest. “Daaruit blijkt interesse, maar concrete verdere stappen zullen pas na de testfase gezet worden”, zegt De Schepper.

Prioriteit voor De Watergroep wordt hoe dan ook de kwaliteit en de leveringszekerheid van drinkwater. “Pas als we garanties hebben dat die niet in het gedrang komen, kunnen we verder gaan met dit project”, klinkt het. Het onderzoek loopt nog enkele maanden. Midden 2013 zal het project geëvalueerd worden.

Data News in je nieuwsoverzicht op Facebook

Meer over: , , , ,

 

Reacties

Rene Van Eynde | 4 januari 2013

Ik betaal voor het onderhoud van die leidingen. Ik wil een deel van de koek.

Ongepast?

geert jackers | 4 januari 2013

Onzin allemaal. 1 "kabel-tinfrastructuur" firma van Belgie dus van allemaal en die zorgt voor de infrastructuur. De aanbieders , welke dan ook maken daar gebruik van en betalen er ook voor. De enigste goede oplossing al de rest is versnippering en remt de ontwikkeling. Veel eenvoudiger te coordineren en op te waarderen. Dat deze maar water leveren aan een goede prijs.

Ongepast?

Lisette van Dijk | 4 januari 2013

Kom maar op! Kan niet wachten tot er een betere speler dan Belgacom/Telenet op de markt komt, zal de prijzen enkel ten goede komen.

Ongepast?

hugo De Baetselier hugo | 4 januari 2013

Glasvezel is maar glas met een coating rond. Wij drinken toch uit een glas, water ,bier ,wijn ,alles bijna. Wat is er dan mis mee deze techniek toe te passen. De kost van de verbinding zal er lager door worden. Dat hebben wij allemaal graag. Onze geld buidel zal er wel bij varen

Ongepast?

Liliane H�fgen | 4 januari 2013

Dat kan toch nooit gezond zijn hé !

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News dagelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Start-ups maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Jobs wekelijkse nieuwsbrief

E-mail:
 

Whitepapers

 
 

Wij raden ook aan