Binnenkort wordt Netflixen op vakantie makkelijker

© Netflix
Wim Kopinga Freelance journalist

Als het aan de Europese Commissie ligt, wordt het binnenkort mogelijk om je muziek, film en TV abonnementen overal binnen de EU mee naartoe te nemen. Hierdoor verschilt het niet langer per land wat er bij eenaanbieder beschikbaar is.

Als je nu naar Spanje op vakantie gaat en Netflix aanzet, is er niet hetzelfde beschikbaar als in België. Per land verschilt het aanbod van Netflix – dit is aangepast aan de lokale markt. Maar als het aan de Europese Commissie ligt, gaat dit model binnenkort op de schop.

Momenteel mogen mediabedrijven de ‘geoblock’ toepassen, waardoor bepaalde content alleen te raadplegen is in dat land.

In de plannen stelt de Commissie namelijk dat het mogelijk moet worden om ‘tijdelijk’ toegang te krijgen tot streamingdiensten in het buitenland, maar definieert niet hoe lang ‘tijdelijk’ precies is.

Rondshoppen

Aanbieders zijn bang dat wanneer de mogelijkheid tot een geoblock – en dus lokale exclusiviteit – wegvalt, mensen rond gaan shoppen – zeggen ze tegen Politico. Want waarom zou je een abonnement op de Premier League of Netflix nemen in België, wanneer hetzelfde aanbod in Slovenië veel goedkoper is? Nu zijn diensten als Netflix in de lageloonlanden goedkoper dan in bijvoorbeeld Zweden of België. ‘Wanneer je overal dezelfde prijs hanteert, moeten mensen in Slovenië, Griekenland en Tsjechië meer betalen dan ze nu doen. Als je overal de Zweedse prijs hanteert, krijg je alleen maar meer piraterij”, zegt Rok Atkinson, voorzitter van de Information Technology en Innovation Foundation tegen Politico.

Uniform Europa

De reden dat de Europese Commissie wil dat je Belgische Netflix-abonnement hetzelfde weergeeft in Spanje als in België, is dat je daar simpelweg voor betaalt. Ook wil de Commissie een uniform Europa, een uniforme digitale markt. In 2013 gingen inwoners van de EU meer dan een miljard nachten naar het buitenland. Het voorstel van de Commissie zou dus van grote invloed zijn voor inwoners van de EU.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content