Boete voor smartwatch of slimme bril achter het stuur? Politierechter beslist
Wie achter het stuur een smartwatch of slimme bril bedient, krijgt niet meteen een boete omdat er geen expliciet verbod is. Maar in de praktijk zal de politierechter voor elke zaak afzonderlijk oordelen of deze apparaten het rijgedrag belemmeren.
Wie tijdens het rijden een smartwatch of slimme bril bedient, krijgt niet meteen een boete. De politierechter beoordeelt voor elke zaak afzonderlijk of deze apparaten het rijgedrag belemmeren.
Geen expliciet verbod, politierechter beslist
Op een parlementaire vraag van kamerlid Daphné Dumery (N-VA) over het gebruik van smartwatches of slimme brillen achter het stuur, antwoordde staatssecretaris Wathelet dat chauffeurs die tijdens het rijden gebruikmaken van zulke gadgets niet onmiddellijk een boete hoeven te vrezen. “Volgens de staatssecretaris komt er geen expliciet verbod op het gebruik van slimme polshorloges of brillen in de wagen”, aldus Dumery.
Dit betekent echter niet dat bestuurders een vrijgeleide krijgen om voortdurend met hun horloge of bril bezig te zijn, zegt het kamerlid. “Het verkeersreglement stelt immers dat de chauffeur te allen tijde in staat moet zijn om zijn voertuig te besturen, wat bij het gebruik van deze gadgets niet altijd het geval is.”
“In de praktijk zal het dus de politierechter zijn die voor elke individuele zaak zal moeten oordelen of de chauffeur zijn voertuig al dan niet onder controle had.”
Artikel 8.3 van toepassing
Data News legde de vraag of het gebruik van een smartwatch achter het stuur strafbaar is eerder al voor aan de politie. Jean-Pierre Blocken, coördinator van het expertisecentrum rond verkeershandhaving Centrex Wegverkeer antwoordde toen dat een smartwatch niet valt onder artikel 8.4 van de wegcode dat het gebruik van een gsm zonder carkit verbiedt. “Een smartwatch is immers geen gsm”, zei hij. “Maar artikel 8.3 is wel van toepassing op slimme polshorloges. Dit algemeen artikel stelt dat elke bestuurder ten allen tijde zijn voertuig goed moet kunnen besturen. Als een politieagent vaststelt dat u bijvoorbeeld aan het slingeren bent met uw voertuig en dat wijt aan het bedienen van een smartwatch, dan kan u wel degelijk daarvoor beboet worden.”
Vorig jaar haalde een vrouw uit Californië wereldwijd het nieuws nadat ze werd beboet voor het gebruik van Google Glass achter het stuur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier