Bogaert overweegt 'ICT-pooling' bij overheid

Stefan Grommen

08/02/2012 - 11:26

Hendrik Bogaert

Hendrik Bogaert

Belga

Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Informatisering Hendrik Bogaert werkt aan een plan om ict-'pooling' in te voeren bij de federale overheid. Daarmee zou tot zo'n 15 miljoen euro bespaard kunnen worden.

De krant La Dernière Heure kon een voorlopig plan van het kabinet van Bogaert daaromtrent inkijken. De inhoud ervan werd ons ook in algemene termen bevestigd door een medewerker van het kabinet.

Het doel zou zijn om op verschillende ict-domeinen bij de overheidsdiensten stevig te kunnen besparen door systemen gezamenlijk aan te kopen, te beheren en aan zogenaamde 'mutualisering' te doen (lees: hergebruik van wat al aangekocht of ontwikkeld is). Dergelijke 'ict-pools' zouden focussen op 7 brede domeinen: e-mailsystemen, digitale archivering en opslag, (ip-)telefoniesystemen, websites, netwerken, servers en gezamenlijke aanbestedingen. Bogaert zou zo een jaarlijkse besparing tot 15 miljoen euro verwachten, die zich echter ten vroegste vanaf 2014 zou laten voelen.

Hoewel op het eerste zicht het (nog niet definitieve) plan bepaalde heilige huisjes en ict-baronieën bij de FOD's lijkt te slopen, zouden volgens La Dernière Heure de voorzitters van de FOD's niet weigerachtig staan ten opzichte van de veranderingen. Het document zelf benadrukt dat het de bedoeling is het plan stapsgewijs in te voeren.

Data News in je nieuwsoverzicht op Facebook

Meer over: , ,

 

Reacties

daddieke | 8 februari 2012

Een zoveelste mooi idee dat gelanceerd wordt om even media - aandacht te krijgen maar dat van bij de aanvang tot mislukken gedoemd is omdat het niet kan worden vertaald in meer postjes voor politieke benoemingen of vettere contacten voor eigen/bevriende bedrijfjes. Meer belastingen, hogere BTW, meer en hogere verkeersboetes, dat zijn het soort beslissingen die doorgaans wel snel genomen en in de praktijk gebracht worden. Alles wat met besparingen, meer efficientie of betere transparantie te maken heeft wordt wel breed aangekondigd en uitgesmeerd in de media maar sterft daarna een stille dood.

Ongepast?

Roger Bouvrie | 8 februari 2012

In grote multinational corporations doet men al sinds jaren aan "Shared Services", waar men steeds begint met het standardiseren en centraliseren van bepaalde operaties. De eerste diensten die daar onder vallen zijn: IT, procurement, HR & Finance, maar ik betwijfel of zoiets efficient bij de organisatie van de diensten in onze federale en andere instituties mogelijk is. Ik denk eerder aan politieke moord en belastingen zijn veel eenvoudiger, want het vergt enkel een stemming. Maar, als dHr Boogaert dit wil realiseren, dan wens ik hem veel succes, want het is de enige moeilijke weg voor long time sustained savings.

Ongepast?

roger.nicolay@rrn.fgov.be | 8 februari 2012

Ik wens dhr. Bogaert 'Good Luck' en veel 'MOED' om de heilige huisjes bij sommige FOD's inderdaad te doen samenwerken. Je valt soms achterover van verbazing wat een arsenaal aan drogredenen de onderscheiden ICT-bazen uit hun mouw toveren om toch maar verder te kunnen klooien zonder pottenkijkers. Het systeem zoals in Nederland waar het Departement Binnenlandse Zaken 'ALLE ICT' beslissingen en aankopen en policies en tutti quanti in beheer heeft, besteedt men een fractie van wat onze overheid aan ICT kost en het werkt dan nog moderner en efficiënter bovendien. Daar is bijvoorbeeld Justitie al lang de 21ste eeuw binnengetreden terwijl ze bij ons nog voorhoedgevechten aan het voeren zijn.

Ongepast?

luc.beirens | 8 februari 2012

ICT-pooling, goed idee maar niet alleen logistiek : ook mensen en diensten. Zo zou een goed centraal security team niet slecht zijn.

Ongepast?

FluffyTheVampire | 8 februari 2012

Twee grote federale datacenters met een volledige gevirtualiseerde en beveiligde server / applicatie laag. Kan je ook besparen op energiekosten. En Smals afschaffen.

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News dagelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Start-ups maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Jobs wekelijkse nieuwsbrief

E-mail:
 

Nu op DataNews.be

Whitepapers