Bogaert tracht eHR-fiasco af te wenden

Hendrik Bogaert

Hendrik Bogaert

Belga

Het grootschalige ict-project voor de automatisering van het personeelsbeheer bij de federale overheid - eHR genaamd - dreigt uit te draaien op een fiasco. Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Informatisering Hendrik Bogaert heeft het daarom in handen gegeven van de federale overheidsdienst voor ict Fedict.

Even terugspoelen: in 2007 lanceerde de FOD Personeel en Organisatie het eHR-project. Doel was het personeelsbeheer van zowat 65.000 federale ambtenaren te automatiseren. Het gaat om een contract van 26,2 miljoen euro gespreid over 7 jaar, dat indertijd werd binnengehaald door EDS/HP - dat Oracle/PeopleSoft voorstelde - in samenwerking met Ernst & Young voor het change management en Acerta voor de loonmotor. "In feite kwam het erop neer dat we moesten overschakelen van de jaren '30-'40 naar het computertijdperk", vertelde Jacky Leroy, voorzitter van het directiecomité van de FOD P&O, enige tijd terug aan Data News.

Het megaproject zit echter al een hele tijd in het slop, zo vertelde ook Leroy, die ruiterlijk "een gebrek aan management" toegaf. "Het is heel moeilijk een dergelijk lastenboek in detail op te stellen, zeker omdat de behoeften oneindig zijn. Ook moeten de verantwoordelijkheden van alle partijen goed worden bepaald, ook al waren er aanwijzingen die een alarmbelletje hadden moeten doen rinkelen", klonk het. Hij rekende er echter op dat een nieuwe planning soelaas zou brengen en hoopte het project tegen 1 januari 2014 af te ronden.

Zijn woorden waren nog niet koud of het kabinet van Bogaert koos ervoor, in een ultieme poging een échec te vermijden, om HP van project te halen en de controle volledig door te schuiven naar Fedict, zo vertellen ons verscheidene bronnen dicht bij het dossier.

Noch op het kabinet, noch bij Fedict wil men commentaar kwijt over de zaak.

Data News in je nieuwsoverzicht op Facebook

Meer over: , , , ,

 

Reacties

DVdS | 16 april 2012

Juist efficient, maar die grote, lompe boîten wenden dan hun invloed en netwerk aan om hun positie te consolideren ondanks hun relatieve inefficëntie. Bij de overheid is het echter wel een enorm potje... jaren geleden gesprek gehad met "IT project manager" bij Financiën. Ik vraag hem welke projecten hij heeft. Antwoord: niets, geen budget voor, alle budget gaat naar Siemens consultants. Functioneel analist van Siemens is enige die fiscale wetgeving nog begrijpt, af en toe gaat er zo één op kabinet werken... Goldman Sachs in het klein.

Ongepast?

efficient | 16 april 2012

De menselijke natuur kan maar functioneren in organisaties van maximaal 150 mensen. Vanaf het ogenblik dat de organisaties groter worden, zijn de verliezen aan complexiteit hoger dan de winst aan efficiëntie. Voor computersystemen geldt een gelijkaardige regel, als de complexiteit groeit boven een bepaald nivo, heeft niemand nog overzicht. Niemand weet dan wat de impact van een wijziging/beslissing is elders in het systeem.

Ongepast?

james16 | 15 april 2012

Hij kan misschien alles aan zijn dikste vrienden van de interimbureaus overhevelen. Er zal wel een reisje inzitten zeker

Ongepast?

remy 100 | 14 april 2012

Ik denk dat de behoeftestudie die je in detail op voorhand maak en dan confronteer met de mogelijkheden van het pakket of de pakketten blijkbaar niet gebeurd is.Dit dient te gebeuren voor de pakketkeuze wordt gemaakt.Belangrijk is ook dat bij de samenstelling van de projectploeg mensen worden aangeduid die de materie ten volle kennen en een gesprek kunnen voeren met de aangetrokken specialisten en zich 100% kunnen vrijmaken voor het project.. Bovendien is het belangrijk dat het steering committee zelf belangrijke beslissingen kan nemen wat belangrijk is voor het respect van de planning.

Ongepast?

Amadeke | 14 april 2012

Hoe denk je dat bedrijven als E&Y overleven. Door te doen wat elke goede consultant doet. Plannen op lange termijn om dik te kunnen factureren op korte termijn. En idd zo weinig mogelijk kennis over te dragen. Uit ervaring weet ik dat er massa's projecten worden opgestart waarbij men zelfs geen idee heeft van wat er eigenlijk gaat gebeuren en al zeker niet wat dat uiteindelijk gaat kosten.

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News dagelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Start-ups maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Jobs wekelijkse nieuwsbrief

E-mail:
 

Whitepapers