Bogaert tracht eHR-fiasco af te wenden

© Belga

Het grootschalige ict-project voor de automatisering van het personeelsbeheer bij de federale overheid – eHR genaamd – dreigt uit te draaien op een fiasco. Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Informatisering Hendrik Bogaert heeft het daarom in handen gegeven van de federale overheidsdienst voor ict Fedict. Even terugspoelen: in 2007 lanceerde de FOD Personeel en Organisatie het eHR-project. Doel was het personeelsbeheer van zowat 65.000 federale ambtenaren te automatiseren. Het gaat om een contract van 26,2 miljoen euro gespreid over 7 jaar, dat indertijd werd binnengehaald door EDS/HP – dat Oracle/PeopleSoft voorstelde – in samenwerking met Ernst & Young voor het change management en Acerta voor de loonmotor

Het grootschalige ict-project voor de automatisering van het personeelsbeheer bij de federale overheid – eHR genaamd – dreigt uit te draaien op een fiasco. Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Informatisering Hendrik Bogaert heeft het daarom in handen gegeven van de federale overheidsdienst voor ict Fedict. Even terugspoelen: in 2007 lanceerde de FOD Personeel en Organisatie het eHR-project. Doel was het personeelsbeheer van zowat 65.000 federale ambtenaren te automatiseren. Het gaat om een contract van 26,2 miljoen euro gespreid over 7 jaar, dat indertijd werd binnengehaald door EDS/HP – dat Oracle/PeopleSoft voorstelde – in samenwerking met Ernst & Young voor het change management en Acerta voor de loonmotor. “In feite kwam het erop neer dat we moesten overschakelen van de jaren ’30-’40 naar het computertijdperk”, vertelde Jacky Leroy, voorzitter van het directiecomité van de FOD P&O, enige tijd terug aan Data News.

Het megaproject zit echter al een hele tijd in het slop, zo vertelde ook Leroy, die ruiterlijk “een gebrek aan management” toegaf. “Het is heel moeilijk een dergelijk lastenboek in detail op te stellen, zeker omdat de behoeften oneindig zijn. Ook moeten de verantwoordelijkheden van alle partijen goed worden bepaald, ook al waren er aanwijzingen die een alarmbelletje hadden moeten doen rinkelen”, klonk het. Hij rekende er echter op dat een nieuwe planning soelaas zou brengen en hoopte het project tegen 1 januari 2014 af te ronden.

Zijn woorden waren nog niet koud of het kabinet van Bogaert koos ervoor, in een ultieme poging een échec te vermijden, om HP van project te halen en de controle volledig door te schuiven naar Fedict, zo vertellen ons verscheidene bronnen dicht bij het dossier.

Noch op het kabinet, noch bij Fedict wil men commentaar kwijt over de zaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content