Brussel wil gratis wifi in duizenden Europese gemeenten

Jean-Claude Juncker. © REUTERS

Zes- tot achtduizend gemeenten in de Europese Unie moeten tegen 2020 gratis wifi aanbieden op drukke plekken. Ook moet binnen vier jaar in minstens één stad per lidstaat supersnel draadloos internet via een 5G-netwerk beschikbaar zijn. Het is de bedoeling dat alle Europeanen in 2025 toegang kunnen krijgen tot betaalbaar en snel draadloos internet, ook in de trein en op de weg.

Die ambitie sprak de Europese Commissie woensdag uit. Ook vast internet moet in 2025 veel sneller en betrouwbaarder zijn, vindt Brussel, Vooral in scholen, universiteiten, ziekenhuizen, maar ook bij bedrijven en de overheid. Ook het platteland moet betere internetvoorzieningen krijgen.

Voorzitter Jean-Claude Juncker verwacht dat met deze projecten twee miljoen banen kunnen worden gecreëerd. Wel is een investering van naar schatting 500 miljard euro nodig, vooral van private investeerders. Het tekort bedraagt nu nog 155 miljard, aldus de commissie, die gunstige voorwaarden voor investeerders heeft opgesteld.

Het 5G-netwerk wordt vanaf 2018 uitgerold. Voor het project genaamd WiFi4EU wordt in eerste instantie 120 miljoen euro vrijgemaakt.

Juncker deed woensdag in zijn jaarlijkse ‘Staat van de Unie’ diverse voorstellen om meer vaart te zetten achter de Digitale Unie. ”We moeten ‘connected’ blijven, de mensen en onze economie hebben dat nodig. Daarom moeten we nu investeren” Hij herhaalde zijn belofte dat voor roaming binnen de EU vanaf juni 2017 geen extra kosten in rekening worden gebracht.

(ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content