BSA teruggefloten door rechtbank

Pieterjan Van Leemputten

De Business Software Alliance wordt stevig op de vingers getikt door het hof van beroep in Brussel. De organisatie dwong een drukkerij onterecht om 30.000 euro te betalen.

De Business Software Alliance wordt stevig op de vingers getikt door het hof van beroep in Brussel. De organisatie dwong een drukkerij onterecht om 30.000 euro te betalen.

De pratijken van BSA worden stilaan gevreesd in heel het land. De organisatie gaat op zoek naar bedrijven die illegaal software van onder meer Adobe en Microsoft gebruiken. De modus operandi van het bedrijf was onaangekondigd binnenvallen met een gerechtsdeurwaarder en de politie. Werknemers mogen hun pc niet langer gebruiken en zodra er illegale software wordt gevonden, wordt de werkgever voor de keuze gesteld: een stevige minnelijke schikking, of een inbeslagname van het materiaal.

Dat overkwam ook drukkerij Deckers-Snoeck in 2003, maar volgens De Tijd heeft de rechtbank nu beslist dat die inval onwettig was.

Concreet moest de drukkerij dertigduizend euro betalen bij de inval. Maar later bleek dat de zogezegd illegale software wel legaal was. Alleen was er tijdens de inval geen tijd om dat grondig uit te zoeken.

BSA wijst al jaren op de tientallen miljoenen euro’s die verloren gaan door het gebruik van illegale software, maar benadrukt steeds dat het zich aan de letter van de wet houdt. Ook al houdt dat in dat bedrijven worden stilgelegd zonder dat het honderd procent zeker is dat ze iets illegaals hebben gedaan.

Nieuwe advocaat

Volgens De Tijd is er wel beterschap inzicht. Zo heeft BSA zijn voormalige advocaat intussen aan de deur gezet. Onder de nieuwe raadsman, Paul Maeyaert van Altius, zou de organisatie eerst oplijsten welke illegale software er werd gevonden, waarbij pas wordt overgegaan tot een inbeslagname wanneer bedrijven zich weigeren zich in regel te stellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content