Buurlanden steken België technologisch de loef af

Op vlak van technologische ‘readiness’ – bereid en klaar zijn om technologie te gebruiken en er voordeel uit te halen – moet België zowat de heel de westerse wereld laten voorgaan. Dat blijkt uit het recentste Global Competitiveness Report van het World Economic Forum.

Op vlak van technologische ‘readiness’ – bereid en klaar zijn om technologie te gebruiken en er voordeel uit te halen – moet België zowat de heel de westerse wereld laten voorgaan. Dat blijkt uit het recentste Global Competitiveness Report van het World Economic Forum.

Het Global Competitiveness Report van het World Economic Forum zet 122 landen in een ranglijst op basis van hun economische concurrentiekracht. Die cijfers zijn gebaseerd op scores in 12 verschillende ‘zuilen’, zoals daar zijn ‘Instellingen’, ‘Efficiëntie van arbeidsmarkt’, maar ook ‘Technologische openheid’ (‘readiness’) en ‘Innovatie’. Net die laatste twee zuilen interesseren ons ten zeerste.

Op de grote, overkoepelende ranglijst haalt België net als vorig jaar een 20ste plaats, een ex aequo met Maleisië. Qua concurrentiekracht moeten we het grootste deel van West- en Noord-Europa laten voorgaan, maar ook de Verenigde Staten, Canada Australië en de ‘usual suspects’ van het verre oosten (China, Japan, Korea, Singapore). De eerste plaats is voor de VS, gevolgd door Zwitserland en Denemarken. We moeten met lede ogen aanzien hoe onze buurlanden Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Nederland in de top 10 prijken.

België’s grootste troeven zijn onder meer het onderwijssysteem, zowel lagere als hogere opleidingen (vooral trouwens wiskunde en wetenschappen en managementopleidingen), de haven-, spoorwegen- en wegeninfrastructuur, en de efficiëntie van de (goederen)markt. De grootste nadelen situeren zich op vlak van (een teveel aan) overheidregulering, de enorme stroefheid van de arbeidsmarkt en de vele en hoge belastingen.

Op vlak van ‘technologische openheid’ moeten we nog meer landen laten voorgaan. België strandt op de 25ste plaats. In vergelijking met de ‘Networked Readiness Index’ van het World Economic Forum, dat [in maart werd gepubliceerd], gaan we een plaats achteruit. België scoort best goed inzake van breedbandpenetratie en de beschikbaarheid van de nieuwste technologieën. Maar dat kan de zwakkere punten niet recht trekken: het te beperkte gebruik van technologie bij bedrijven en de minder goede penetratie van mobiele telefonie en pc’s. Ook loopt de wetgeving rond ict duidelijk mank. Technologische toppers zijn Zweden, Ijsland en Zwitserland. Onze noorderburen staan op een mooie vierde plaats.

Over de zuil ‘innovatie’ valt minder te klagen. Ons land haalt daarin de 16de plaats. We volgen zo Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk op de voet. Op de eerste plaats staat de VS, met Zwitserland en Finland in het zog. De kwaliteit van de Belgische wetenschappelijke onderzoeksinstellingen is erg hoog, maar ook de goede samenwerking van de universiteiten met de bedrijfswereld mag er zijn. Daarnaast is de financiële ruimte voor onderzoek en ontwikkeling voldoende aanwezig. De Belgische overheid koopt volgens het World Economic Forum wel veel te weinig geavanceerde technologie aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content