Canon participeert in I.R.I.S. (update)

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Japanse ‘imaging’-reus Canon heeft via Canon Europe een participatie van 17 procent in het Belgische I.R.I.S. genomen.

De Japanse ‘imaging’-reus Canon heeft via Canon Europe een participatie van 17 procent in het Belgische I.R.I.S. genomen.

Het Japanse bedrijf nam hiervoor aandelen over die in handen waren van Sofinim (een dochtermaatschappij van Ackermans & van Haaren) en van de Compagnie Nationale à Portefeuille, naast ongeveer 60 procent van de aandelen die in het bezit waren van Pierre De Muelenaere en Etienne Van de Kerckhove (die overigens co-ceo’s blijven). Canon krijgt twee vertegenwoordigers in de Raad van Beheer.

Voor Canon moet I.R.I.S. mogelijkheden bieden in het kader van oplossingen voor het scannen van grote hoeveelheden documenten, naast de expertise van I.R.I.S. voor paneuropese projecten rond ECM. [Eerder deze week] maakte I.R.I.S. nog bekend dat de NMBS een belangrijk contract met hen afgesloten had voor ECM-oplossingen.

Pierre de Muelenaere stelt dat hij de grootste ‘non corporate’ aandeelhouder blijft en dankt CNP en Ackermans & van Haaren (die bij de oprichting van I.R.I.S. financiële en managementondersteuning hebben geboden). Etienne Van de Kerckhove onderstreept op zijn beurt dat het bedrijf zijn onafhankelijkheid behoudt, met het oog op de verdere ontwikkeling van de activiteiten met de bestaande partners.

Pierre De Muelenaere, ceo van I.R.I.S., verzekert dat de acquisitie niets verandert aan de onafhankelijkheid van de onderneming. “Wijzelf hebben ons geëngageerd om nog een bepaald aantal jaren de onderneming te blijven leiden. Canon van zijn kant heeft waarborgen gegeven voor de onafhankelijkheid van de onderneming”, legt hij uit. De akkoorden met andere partners, soms concurrenten van Canon, zoals HP en Kodak, blijven onveranderd. Voor de rest verhinderen de statuten dat één aandeelhouder meer dan 10 procent van de stemrechten heeft.

De instap van Canon hangt samen met een commercieel akkoord uit februari. I.R.I.S. heeft een reeks programma’s ontwikkeld die ondernemingen het beheer van hun documenten (speciaal de facturatie) te laten dematerialiseren. Die markt is in volle ontwikkeling voor middelgrote ondernemingen, “maar wij hebben niet de meest optimale organisatie om haar af te dekken”, stelt Pierre de Muelenaere.

I.R.I.S. verkoopt direct aan grote organisaties. De firma heeft zopas een kadercontract van vier jaar met de NMBS voor documentenbeheer getekend, inclusief consultancy en opleiding. Voor de contracten beneden 100.000 euro is I.R.I.S. met zijn 600 werknemers minder goed toegerust. “Met onze systemen voor factuurherkenning hebben we ongeveer 400 sites uitgerust. Dat is maar een fractie van de markt”, zegt de Muelenaere. I.R.I.S. dekt vooral België, Frankrijk, Luxemburg en een deel van Nederland en Duitsland.

In 2008 is I.R.I.S. dan op pelgrimstocht getrokken op zoek naar een partner met een gemeenschappelijk belang, die zijn materiaal wou verkopen samen met de programma’s van I.R.I.S.. Vandaar het akkoord met Canon Europa, dat geldt voor 14 landen. De Japanner is niet alleen sterk in professionele scanning, maar ook in digitale copiers. Die copiers zijn intussen performant genoeg om gescande facturen en post in elektronische documenten om te zetten.

“De Japanners bouwen voor de lange termijn”, geeft Pierre de Muelenaere aan. “Zij wilden een geprivilegiëerde band”. Vandaar de deelname, die het distributieakkoord verankert. “Het is een teken van vertrouwen”, zegt de Muelenaere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content