CD&V stelt werking DNS.be in vraag

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

In de aanloop naar de ICANN-internetconferentie die eind juni plaats vindt in België, vraagt CD&V zich af of de organisatie en het beheer van Belgische domeinnamen niet herbekeken moet worden. Sinds 1999 is de verantwoordelijkheid voor het registreren van .be-domeinnamen ondergebracht bij DNS.be, een vzw die speciaal hiervoor op 2 februari 1999 opgericht werd door ISPA, Agoria en Beltug. DNS.be is dus een private organisatie die van de overheid geen voorwaarden opgelegd krijgt en waarbij de zes miljoen internetgebruikers niet rechtstreeks vertegenwoordigd zijn.

In de aanloop naar de ICANN-internetconferentie die eind juni plaats vindt in België, vraagt CD&V zich af of de organisatie en het beheer van Belgische domeinnamen niet herbekeken moet worden.

Sinds 1999 is de verantwoordelijkheid voor het registreren van .be-domeinnamen ondergebracht bij DNS.be, een vzw die speciaal hiervoor op 2 februari 1999 opgericht werd door ISPA, Agoria en Beltug. DNS.be is dus een private organisatie die van de overheid geen voorwaarden opgelegd krijgt en waarbij de zes miljoen internetgebruikers niet rechtstreeks vertegenwoordigd zijn.

CD&V vraagt zich nu af of het niet beter zou zijn dat de overheid een vinger in de pap te brokken heeft. In het buitenland wordt het beheer van de nationale domeinnaam vaak toegewezen via een beauty contest. Soms treedt de overheid zelf op als beheerder.

Roel Deseyn (CD&V) verwijst daarbij ook naar buitenlandse voorbeelden waarbij het beheer van domeinnamen voor periodes van 5 jaar onder de vorm van een licentie gegund worden en waarbij veiligheid, innovatie en algemeen belang in de licentieovereenkomst verankerd worden.

Vrees voor veiligheid CD&V hekelt ook dat Belgische domeinnamen bij registratie onmiddellijk beschikbaar zijn, en dat de identiteit of de contactgegevens van de aanvrager niet worden geverifieerd. Dat zou koren op de molen van cybercriminelen zijn. Al bleek in maart nog uit een studie van Icann dat het probleem van ‘valse’ domeinnamen zich zeker niet alleen tot België beperkt. Onder meer voor ‘phishing’-praktijken worden vaak valse domeinnamen geregistreerd. Het veiligheidsprotcol DNSSEC kan soelaas brengen, al is de invoering daarvan in België ‘on hold’ gezet. Nederland voert vanaf juni wel al deze standaard in nadat eerder onder meer ook Zweden, Tsjechië en Bulgarije dat deden.

Overigens rommelt het al een hele poos bij DNS.be. Na het vertrek van algemeen directeur Marc Van Wesemael, stapte even later ook cto Peter Janssen op. Begin dit jaar hielden ook Jan Jansen (Chief Operations), Geert Debyser (Chief Software Development) en woordvoerder Hans Seeuws het voor bekeken bij de Belgische domeinbeheerder. Die drie zijn ondertussen gestart met een eigen adviesbureau rond DNSSEC. Sinds vorige maand is Philip Du Bois, gewezen telecomadviseur op het Kabinet van Minister Vincent van Quickenborne, de nieuwe baas van DNS.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content