CD&V wil meer controle op internethandel

Pieterjan Van Leemputten

Als het aan de Christendemocraten ligt dan wordt de btw van in de EU gekochte producten gelijkgesteld. Tegelijk komt er meer controle op professionele verkopers die zich voordoen als particulier. Maar levert dat ook iets op?

Als het aan de Christendemocraten ligt dan wordt de btw van in de EU gekochte producten gelijkgesteld. Tegelijk komt er meer controle op professionele verkopers die zich voordoen als particulier. Maar levert dat ook iets op?

Het was een klein zinnetje in het Leuvens kopstukkendebat deze week. De bewuste passage kan u hier herbekijken (deel 1, vanaf 6.20 min). Geens vertelde dat de staat 16 procent btw-inkomsten misloopt. Die kan worden teruggewonnen door nieuwe regels voor internethandel, esthetische chirurgie en afhaalmaaltijden.

Navraag bij de minister leert ons dat het voor elektronische handel gaat om de btw op goederen die particulieren aankopen in een ander EU-land. Wie vandaag in Luxemburg iets koopt, betaalt bijvoorbeeld maar 15 procent btw. In Duitsland is dat 19 procent, Oostenrijk hanteert 20 procent. CD&V wil dat Belgen die online in het buitenland iets kopen voortaan sowieso 21 procent (het Belgische standaardtarief) betalen.

Een ander luik is de controle op valse particulieren. Wie vandaag als individu iets verkoopt op Kapaza, 2dehands of elders op het web, moet geen btw aanrekenen zo lang je jaarlijkse inkomsten daaruit beperkt blijven. Daarom gedragen veel professionele verkopers zich als particulieren waardoor ze geen btw aanrekenen.

Becommerce, dat het merendeel van de Belgische e-commerce sites vertegenwoordigt is alvast een voorstander van eengemaakte Europese btw-tarieven. Ook zegt de organisatie dat het initiatieven steunt die meer duidelijkheid verschaffen tussen professionele en private handelaars.

Wat brengt dat op?De btw-aanpassing levert hoogstwaarschijnlijk geen extra belastinginkomsten op voor ons land. Wie bij een Duitser koopt betaalt btw aan de Duitse staat, ongeacht of die 15 of 25 procent bedraagt. Bovendien is het onduidelijk of Belgen dan minder btw betalen als ze iets kopen in landen als Denemarken of Kroatië waar de btw 25 procent bedraagt.

Wel kan zo’n gelijkstelling voordelig zijn voor Belgische webbedrijven. Zij zullen minder snel klanten aan buitenlandse concurrentie verliezen wanneer er wordt vergeleken tussen twee identieke producten. Al moeten we daarbij wel opmerken dat het om beperkte prijsverschillen gaat. Met uitzondering van Malta en Luxemburg ligt het standaardtarief in de EU-landen op 18 procent of hoger.

De grote winst zit dus bij de valse particulieren die bij een controle zich in regel moeten stellen met de btw. Maar hoeveel zij precies ontwijken en hoeveel de Belgen online in de verschillende EU-landen kopen is niet meteen duidelijk.

We vroegen ook aan minister Geens hoeveel beide maatregelen zullen opleveren, en hoe hij de controles wil opdrijven maar kregen daarop vooralsnog geen antwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content