Cerner neemt Siemens Health Services over

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Cerner koopt de Siemens medische software-afdeling voor 1,3 miljard dollar.

De markt voor softwarediensten in ziekenhuizen en bij geneesheren lijkt behoorlijk in beweging (zie de mogelijke verkoop van Corilus). Internationaal neemt Cerner – een van de twee grote spelers in de VS op dit gebied – de Health Services divisie van Siemens over voor 1,3 miljard dollar in cash. Samen vormen ze een bedrijf met een jaaromzet van ongeveer 4,5 miljard dollar, met een 18.000 klanten in meer dan 30 landen. Het bedrijf legt zich toe op hospitaalbeheersoftware, inclusief elektronische patiëntendossiers.

Opgericht in 1979 heeft Cerner Corporation in Europa vestigingen in onder meer Frankrijk, Duitsland, Groot Brittannië en Spanje, terwijl Siemens overwegend actief was in Duitstalige landen. Siemens concurreerde daar met Agfa Healthcare en zijn Orbis softwarefamilie, maar bouwde in de voorbije jaren deze focus af, tot het de medische softwaredivisie eind juli te koop aanbood. Agfa Healtcare sluit niet uit dat Cerner met deze overname een hernieuwde poging wil doen om de complexe medische softwaremarkt in Europa aan te pakken, maar wijst erop dat in het verleden de Amerikaanse bedrijven op dat punt niet bijzonder succesvol waren. Wat België betreft, verwacht Agfa Healthcare niet meteen een grote impact, aangezien Cerner noch Siemens inzake medische software hier echt actief waren.

In de VS strijdt Cerner momenteel met concurrent Epic voor het binnenhalen van een modernizeringscontract bij het Amerikaanse ministerie van defensie – een contract met een looptijd van 10 jaar en een waarde van 11 miljard dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content