Cerre ijvert voor betere regulering binnen Europa

Het ‘Centre on Regulation in Europe’ (Cerre) wil bedrijven en overheden helpen om een professionele en coherente regulering op poten te zetten binnen het wereldje van de nutsbedrijven.

Het ‘Centre on Regulation in Europe’ (Cerre) wil bedrijven en overheden helpen om een professionele en coherente regulering op poten te zetten binnen het wereldje van de nutsbedrijven.

Sinds de economische crisis stelt niemand zich nog vragen bij een regulerend kader voor de financiële sector. Maar gaat het om telecom, transport of energie, dan lijkt regulering plots minder belangrijk. Met als gevolg dat heel wat Europese consumenten en gebruikers de toegang ontzegd wordt tot kwalitatieve diensten aan redelijke prijzen.

“Sinds de creatie van de ééngemaakte markt is er een tweespalt ontstaan tussen de liberalisering en de regulering van nutsbedrijven”, zegt professor aan de Solvay Business School (ULB) en initiatiefnemer van Cerre Bruno Liebhaberg. “Dat komt voor een stuk omdat operatoren, regulatoren en overheden afwijkende meningen hebben over hoe een markt moet functioneren.”

“Evenmin is er een weldoordachte visie over de rol die de overheid of de regulator moet spelen, of over de competenties waarover die entiteiten moeten beschikken”, gaat de man verder. “Om u een idee te geven: de Franstalige openbare omroep RTBF erkent de rol van het CSA (Conseil Supérieur de l’Audiovisuel de la Communauté Française) niet eens. Wie moet dan scheidsrechter zijn? Wie moet de bakens uitzetten?”

Enter het ‘Centre on Regulation in Europe’ (Cerre), een multidisciplinaire en naar eigen zeggen ‘onpartijdige’ organisatie, die op de grens opereert tussen de academische, de politieke en de bedrijfswereld.

“Bedoeling is om actie te ondernemen op nationaal en op Europees niveau”, klinkt het. “We willen bijdragen aan de professionalisering van de regulatiesystemen, met de bedoeling vertrouwen te creëren.”

“Cerre zal er alles aan doen om best practices te delen en te vertalen naar de regelgeving van EU-lidstaten. Daarnaast zullen we studies publiceren, adviezen formuleren en seminaries organiseren, op een multidisciplinaire manier, in samenwerking met economisten, juristen, politicologen en ingenieurs.”

“Neem fiber to the home als voorbeeld”, aldus nog Liebhaberg. “De straat openbreken voor fiber kost geld. Maar als je de fiber naast een gaspijp of een waterleiding kan leggen, kunnen de kosten misschien wel gedeeld worden. Technologische convergentie maakt samenwerking tussen verschillende sectoren noodzakelijk. Maar wie gaat de gesprekken tussen de telecomoperator en de energiesector in goede banen leiden? Welke regulator is bevoegd? In zulke gevallen kan het Cerre van pas komen.”

Het project wordt gesteund door de Europese Commissie, en is op poten gezet met de steun van 13 leden uit vier landen, waaronder Belgacom, Telenet, Mobistar, Elia, Sibelga, het BIPT, de Bocconi Universiteit in Milaan en de Vrije Universiteit Brussel.

Voorzitter Liebhaberg hoopt dat er snel nieuwe leden bijkomen. Niet alleen bedrijven uit de telecom, de transport of de energiesector, maar ook onderwijsinstellingen en nationale regulatoren. Geïnteresseerde partijen moeten een investeringsbudget tot 25.000 euro per jaar voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content