China wil af van anonimiteit op het web

China denkt aan een systeem voor authentificatie van de identiteit van internetgebruikers.

China denkt aan een systeem voor authentificatie van de identiteit van internetgebruikers.

De beheerders van de voornaamste Chinese portaalsites, die verantwoordelijk zijn voor de controle op de commentaren van internetgebruikers, zijn nu al verplicht om zich met hun echte naam teregistreren, aldus het dagblad China Daily.

“We denken ook na over een systeem voor de authentificatie van de identiteit van de gebruikers van forums”, zegt Wang Chen van het informatiebureau voor de staatsraad in China aan de krant. Meer details werden niet gegeven. Hij bevestigt daarmee wel voor het eerst dat de Chinese overheid een eind wil maken aan de anonieme commentaren op het internet. Momenteel moeten internetgebruikers zich al registreren voordat ze commentaar online plaatsen, maar ze zijn niet verplicht hun echte naam op te geven.

Ondanks de censuur is het internet in China de belangrijkste plaats voor het verspreiden van sociale en politieke kritiek op het regime. Het land telt ongeveer 400 miljoen internetgebruikers, zowat een derde van de bevolking, en heeft daarmee het hoogste aantal gebruikers in de wereld.

De overheid voert nu al een strikte controle uit op het internet, dat er gezuiverd is van sites die politiek gevoelig liggen of die een “schandelijke” inhoud hebben (zoals pornografie).

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content