Chinese internetfilter gebaseerd op gestolen code?

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Chinese internetfilter ‘Groene Dam’, die onder meer in Chinese openbare gebouwen internetcontent moet filteren, zou gebaseerd zijn op gestolen code van een Amerikaans bedrijf. Die kwestie draait nu uit op een rechtszaak en wordt daarmee één van de grootste softwarepiraterijzaken ooit. Meer dan anderhalf jaar heeft het geduurd sinds Solid Oak, dat de filtersoftware ‘CyberSitter’ bouwde, bekendmaakte dat de Chinese internetfilter ‘Groene Dam’ gebaseerd zou zijn op gestolen code. Dat het nu uiteindelijk tot een rechtszaak komt, is het gevolg van de beslissing van een Californische rechter die een protestbrief van de Chinese ambassade afgewezen heeft als officiële reactie. Dat schrijft het Amerikaanse PCmag.com.

De Chinese internetfilter ‘Groene Dam’, die onder meer in Chinese openbare gebouwen internetcontent moet filteren, zou gebaseerd zijn op gestolen code van een Amerikaans bedrijf. Die kwestie draait nu uit op een rechtszaak en wordt daarmee één van de grootste softwarepiraterijzaken ooit.

Meer dan anderhalf jaar heeft het geduurd sinds Solid Oak, dat de filtersoftware ‘CyberSitter’ bouwde, bekendmaakte dat de Chinese internetfilter ‘Groene Dam’ gebaseerd zou zijn op gestolen code. Dat het nu uiteindelijk tot een rechtszaak komt, is het gevolg van de beslissing van een Californische rechter die een protestbrief van de Chinese ambassade afgewezen heeft als officiële reactie. Dat schrijft het Amerikaanse PCmag.com.

Daardoor kan de rechtszaak van Solid Oak tegen de Chinese overheid, maar ook tegen bedrijven als Zhengzhou Jinhui Computer System Engineering Ltd., Beijing Dazheng Human Language Technology Academy Ltd. en pc-fabrikanten Sony, Lenovo, Acer, Asustek, BenQ en Haier, van start gaan. De eis van Solid Oak loopt op tot 2,3 miljard dollar.

Dat de pc-makers in de zaak betrokken worden, is omdat ze als ‘oem’ toegestaan hebben dat de ‘Groene Dam’-software op hun pc’s werd geïnstalleerd. China wilde namelijk de ‘Groene Dam’-software verplicht maken voor alle pc’s die in het land verkocht worden. Dat is nadien vooralsnog beperkt tot pc’s die in openbare gebouwen staan. Volgens Solid Oak waren er in juni 2009 al 53 miljoen pc’s verkocht met de bewuste software. Ook was Groene Dam al 3,27 miljoen keer gedownload.

De rechtszaak zou volgend jaar van start gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content