Cisco: “Web 2.0 moet Europa productiever maken”

Chris Dedicoat, president van Cisco Europe, windt er geen doekjes om: de volgende tien jaar worden cruciaal voor Europa, wil het de productiviteitskloof met de Verenigde Staten niet nog groter laten worden. Web 2.0 binnen de bedrijven, is een van de opmerkelijke speerpunten van het strategische framework dat Cisco opstelde om van Europa een productieve(re) regio te maken.

Tijdens zijn keynote op het jaarlijkse Cisco Networkers event, was Dedicoat opmerkelijk lovend over de samenwerkingsmogelijkheden die Web 2.0 diensten bieden. En hij stak meteen een waarschuwend vingertje op: “Geen enkel bedrijf kan of mag het zich veroorloven om deze nieuwe technologie te verwerpen. De impact van web 2.0 diensten op de bedrijven zal onnoemelijk veel groter zijn als toen internet 1.0 zijn intrede deed. Dus je kunt maar beter mee zijn, en voluit voor ‘collaboration’ gaan.”

Fernando Gil de Bernabe, managing director strategy van Cisco IBSG, deed daar even later tijdens een onderhoud met de Europese pers nog een schepje bovenop. “Weinigen lijken het te beseffen, maar Europa is wel degelijk een vruchtbare grond voor web 2.0 startups. We vergeten gewoon dat Skype, Fon, Netvibes of Panoramio allemaal Europese uitvindingen zijn. Niemand lijkt daar bij stil te staan. Misschien moeten web 2.0 diensten binnen de bedrijven wel de katalysator worden van meer onderlinge samenwerking. Enkel zo kan Europa het hoge productietempo van de Verenigde Staten bijbenen.”

Overigens onthulde Cisco een volledig strategisch ‘framework’ om Europa de nodige ‘boost’ te geven. Cisco hekelt daarin onder meer de gebrekkige kwaliteit van onze breedbandlijnen: “Met name in ‘the last mile’ treedt er veel te veel kwaliteitsverlies op”, aldus Gil de Bernabe. Oorzaken zijn een gebrek aan bandbreedte op de back-end – deels veroorzaakt door overboeking bij de DSL-providers, maar ook een te hoge latency. Nieuwe appliances – Cisco stelde er niet toevallig enkele voor – moeten dit probleem deels ondervangen door het WAN-verkeer te optimaliseren, bijvoorbeeld op applicatieniveau.

Andere problemen waarmee de Europese ict-sector volgens Cisco te kampen heeft, zijn onder meer de gefragmenteerde wetgeving, de beperkte investeringen in softwareontwikkeling, en het feit dat veel kleine en middelgrote ondernemingen de eerste ‘internet productivity’ golf compleet gemist hebben. Tot slot haalt Cisco ook aan dat Europa geen ‘venture capitalist culture’ heeft: misschien is dat nog de belangrijkste reden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content