Clinton: “Hou het internet fris en jong”

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Voormalig VS-president Bill Clinton prees tijdens zijn toespraak op de 40ste Icann Meeting in San Francisco het internationale en niet-gouvernementele karakter van de instantie. “Het model van Icann is een ultieme vorm van beschaving”, klonk het. Tegelijk waarschuwde hij voor te veel navelstaarderij binnen de organisatie. Clinton werd gevraagd om de aanwezigen toe te spreken omdat het tijdens zijn administratie was dat de 12 jaar oude beheerder van het domeinnaamsysteem werd opgericht. De president begon zijn speech met een verwijzing naar het jaar 1993, toen hij aan zijn eerste ambtstermijn begon. “In heel de wereld waren er toen 50 websites”, klonk het. Bij het aantreden van zijn opvolger in 2001, waren er dat al 36 miljoen.

Voormalig VS-president Bill Clinton prees tijdens zijn toespraak op de 40ste Icann Meeting in San Francisco het internationale en niet-gouvernementele karakter van de instantie. “Het model van Icann is een ultieme vorm van beschaving”, klonk het. Tegelijk waarschuwde hij voor te veel navelstaarderij binnen de organisatie.

Clinton werd gevraagd om de aanwezigen toe te spreken omdat het tijdens zijn administratie was dat de 12 jaar oude beheerder van het domeinnaamsysteem werd opgericht. De president begon zijn speech met een verwijzing naar het jaar 1993, toen hij aan zijn eerste ambtstermijn begon. “In heel de wereld waren er toen 50 websites”, klonk het. Bij het aantreden van zijn opvolger in 2001, waren er dat al 36 miljoen.

De voormalige president drukte de internetcommunity op het hart zich te concentreren op de dingen waarover eensgezindheid bestaat. “Dat er af en toe eens iemand struikelt, of dat de zaken traag vooruit gaan, is van geen belang als je maar in de juiste richting evolueert. Daarbij valt een positieve vorm van onderlinge afhankelijkheid te verkiezen boven een model waarbij verschillende partijen tegen elkaar worden opgezet.”

Ook de ingenieurs die aan de wieg van het internet stonden kregen een pluim. “We zijn hier nu samen in San Francisco omdat een klein groepje wetenschappers 20 jaar geleden een andere wereld voor ogen had. Hoe die wereld er moest uitzien, konden ze niet vermoeden. Maar ze wisten wel dat een ‘verbonden’ wereld beter zou zijn dan een bureaucratisch alternatief.”

In één adem waarschuwde Clinton voor te veel zelfgenoegzaamheid. “Bijna alle organisaties hebben zich doorheen de geschiedenis schuldig gemaakt aan navelstaarderij. Daarom is het belangrijk dat het internet eeuwig jong blijft”, klonk het. “Ook binnen 100 jaar moet het nog mogelijk zijn om te verwezenlijken wat de kids in Caïro onlangs voor elkaar gekregen hebben. Wees dus voorzichtig, want alle organisaties belanden ooit op een punt dat ze meer geïnteresseerd zijn in zelfbehoud en status quo, dan in vooruitgang.”

De president legde een link tussen de toekomst van het internet, en de toekomst van de ontwikkelingslanden. “Het internet kan mensen over de hele wereld helpen met hun opvoeding, zeker nu ook de armere landen steeds nadrukkelijker hun plaats opeisen op het www”, wist de echtgenoot van Hillary, die graag zou zien dat internettoegang een universeel basisrecht wordt.

“Computers dumpen bij de armen, is echter geen oplossing. Te veel mensen leven immers op plaatsen waar ze niet naar school kunnen gaan, en waar ze simpelweg geen nieuwe dingen kunnen leren. De problemen moeten op een dieperliggend niveau worden aangepakt. De armen moeten een kader krijgen om in te leven. Ze moeten het vooruitzicht krijgen dat een beter leven mogelijk is.”

Over de huidige hete hangijzers bij Icann bleef de president aan de oppervlakte. Hij liet wel verstaan dat hij vindt dat de virtuele wereld even vrij moet zijn als de echte wereld (waaruit Stuart Lawley van ICM Registry meende op te kunnen maken dat Clinton geen enkel probleem heeft met .xxx), en dat het aan het management van de domeinnaambeheerder is ‘om de taart groter te maken voor iedereen’ (waaruit kon worden afgeleid dat de voormalige president het een goed zaak vindt dat het domeinnaamruimte binnenkort opengegooid wordt).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content