Cobol heeft een zwaar leven

Marc Husquinet

09/02/2012 - 10:01

Nee, echt sexy is ze niet, en haar dood is bij vele gelegenheden al aangekondigd, maar Cobol heeft wel degelijk prachtige overblijfselen. Dat blijkt tenminste uit een studie van Micro Focus bij 186 eindklanten en 95 dienstenleveranciers in Frankrijk, België en Zwitserland.

De studie laat zien dat nog steeds 83% Cobol gebruikt in op z’n minst één kritische applicatie. De gebruikers loven de betrouwbaarheid (82%), dat het gemakkelijk te leren (69%) en te onderhouden (51%) is, en dat het aangepast is aan de business (50%). Andere sterke punten die de Cobolgebruikers zelf aanhalen zijn de agility, de ontwikkelingsmogelijkheden, het beperken van risico’s en de afstemming op de business maar ook kostenbesparingen, redelijke doorlooptijden en portability.

Bijna de helft van de ondervraagde bedrijven (44%) heeft een budget voorzien om hun Cobolapplicaties verder te ontwikkelen en 35% om ze te moderniseren. Aan de andere kant beschouwt 12% de Cobolapplicaties als ‘end-of-life’ en zijn ze niet van plan om die te vervangen. 17% wil ze door andere software vervangen en 8% wil ze ‘downsizen’.

Patrick Rataud, ceo van Micro Focus France/Benelux, benadrukt nog dat "studenten die Cobol leren zeker werk gaan vinden”, wetende dat ongeveer de helft van de ondervraagden moeite heeft om Cobol-kenners te vinden. Desondanks zegt de meerderheid van de ondervraagden toch dat Cobol een weinig moderne taal is.

Data News in je nieuwsoverzicht op Facebook

Meer over: ,

 

Reacties

jp4it | 11 februari 2012

"ongeveer de helft van de ondervraagden moeite heeft om Cobol-kenners te vinden." Wat een hypocriete flauwekul. Mainframedeveloper met 25 jaar ervaring (+20 jaar cobol) zoekt al 3 (!) jaar naar een nieuw contract.

Ongepast?

sergegirard | 10 februari 2012

Nee, en sexy helemaal niet. Eerst dacht ik de Flair of HLN te lezen... Ik heb redelijk wat ervaring met programmeertalen (van Cobol, PL/i, Clipper,.... tot PHP) maar ik heb nog nooit een sexy taal gezien.

Ongepast?

andreeken | 9 februari 2012

Weinig moderne taal ? Ja wat wil je de dame zag het Cobol levenslicht in 1959. Het was de moeder van de gestructureerde programmeertalen, al de rest kwam later !!

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News dagelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Start-ups maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Jobs wekelijkse nieuwsbrief

E-mail:
 

Whitepapers

 
 

Wij raden ook aan