Colt breidt Belgisch glasvezelnetwerk uit

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Colt investeert dit jaar fors in België en Luxemburg. Zo breidt het zijn bestaande glasvezelnetwerk met 250 km uit via een ‘fiber swap’ met het Ministerie van Defensie. Momenteel telt het Colt-netwerk in ons land zo’n 800 km glasvezelkabel. Daar komt nu een extra 250 km bij op de as Brussel-Mechelen-Antwerpen-Gent. Die netwerkinfrastructuur is en blijft eigendom van het Ministerie van Defensie. Colt verwerft enkel het gemeenschappelijk gebruiksrecht voor 20 jaar, waarbij het bedrijf zijn eigen apparatuur op het netwerk kan plaatsen. “Het gaat om een zogeheten fiber swap. Het Belgisch leger kan in het kader van deze overeenkomst zijn sites aansluiten op de route van Gent naar de kust, en breidt de connectiviteit uit tot Rijssel”, legt managing director Ronny De Goedt uit.

Colt investeert dit jaar fors in België en Luxemburg. Zo breidt het zijn bestaande glasvezelnetwerk met 250 km uit via een ‘fiber swap’ met het Ministerie van Defensie.

Momenteel telt het Colt-netwerk in ons land zo’n 800 km glasvezelkabel. Daar komt nu een extra 250 km bij op de as Brussel-Mechelen-Antwerpen-Gent. Die netwerkinfrastructuur is en blijft eigendom van het Ministerie van Defensie. Colt verwerft enkel het gemeenschappelijk gebruiksrecht voor 20 jaar, waarbij het bedrijf zijn eigen apparatuur op het netwerk kan plaatsen. “Het gaat om een zogeheten fiber swap. Het Belgisch leger kan in het kader van deze overeenkomst zijn sites aansluiten op de route van Gent naar de kust, en breidt de connectiviteit uit tot Rijssel”, legt managing director Ronny De Goedt uit.

Luxemburgse banken

Daarnaast wordt er ook werk gemaakt van een grote netwerkuitbreiding in Luxemburg, wat een duidelijke focus bij Colt moet worden. “We mikken daar vooral op de bankensector. Onze roots liggen in finance”, vertelt Ronny de Goedt. Met het uitgebreidere netwerk hoopt Colt zowel in België als Luxemburg competitiever uit de hoek te kunnen komen en de performantie de hoogte in te jagen. “We blijven ons daarbij beschouwen als een mid sized player die enkel in B2B speelt. Wij zijn geen globale speler zoals AT&T bijvoorbeeld is. En we hebben ook geen plannen om de consumentenmarkt te gaan bedienen “, aldus de managing director. In totaal heeft Colt vandaag meer dan 25000 km netwerk in eigen beheer, voornamelijk in Europa.

Transformatieprogramma

Colt blijft wel verder evolueren van een traditionele telco naar een aanbieder van managed services. “We gaan maximaal inzetten op de convergentie van telco met it en meer concrete oplossingen in plaats van pure connectiviteit aanbieden. Dat is mijn duidelijke taak bij Colt”, zegt Ronny De Goedt. Sinds 1 september is hij managing director bij Colt; meteen zijn eerste stappen in de telecomwereld. De man die zijn carrière bij Dolmen startte, vertoefde nadien onder meer bij Atos Origin, CSC, en Siemens IT Solutions. Voor hij naar Colt trok was hij managing director bij de Franse systeemintegrator Sopra.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content