Computer in zelfrijdende auto is voor Amerikaanse wet een bestuurder

10/02/16 om 11:41 - Bijgewerkt om 11:41

In de Verenigde Staten kan een computer in een zelfrijdende auto vanaf nu gezien worden als automobilist. Hierdoor kunnen kunstmatige-intelligentiesystemen straks echt zelfstandig de weg op zonder menselijke bestuurder - een mijlpaal voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto's.

Computer in zelfrijdende auto is voor Amerikaanse wet een bestuurder

Google auto, het prototype © Belga

Dat heeft de Amerikaanse toezichthouder bepaald na een verzoek van Alphabet, het bedrijf boven Google. Het zoekbedrijf had voor zijn zelfrijdende auto om meer duidelijkheid gevraagd, want een volgende variant van de zelfrijdende auto van Google heeft namelijk geen bestuurder meer nodig.

"We zijn het met Google eens dat deze zelfrijdende auto geen 'bestuurder' heeft op de manier waarop voertuigen al meer dan honderd jaar lang bestuurders hebben", aldus de toezichthouder. Het systeem dat de auto bestuurt zal in dit geval dan ook worden gezien als de automobilist. De beslissing is van belang in de ontwikkeling van de zelfrijdende wagen, zodat systemen van wagens onderling direct met elkaar kunnen communiceren.

De toezichthouder benadrukt nog wel dat auto's nog niet volledig zelfstandig mogen zijn, want er moeten nog altijd rempedalen aanwezig zijn.

Lees meer over:

Onze partners