Computerbouwers viseren Windows met dualOS-laptops

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Heel wat bekende computerbouwers gaan op ‘s werelds grootste elektronicabeurs CES laptops voorstellen die draaien op Windows 8.1 én op Android. Waarmee ze de corebusiness van partner Microsoft aanvallen.

Heel wat bekende computerbouwers gaan op ‘s werelds grootste elektronicabeurs CES laptops voorstellen die draaien op Windows 8.1 én op Android. Waarmee ze in feite de corebusiness van hun grote partner Microsoft aanvallen.

De grote trend op CES 2014 begin januari in Las Vegas worden dualOS-laptops, oftewel laptops die draaien op Windows 8.1 én op Android. Samsung was één van de eersten om een dergelijk toestel voor te stellen (de ATIV Q), maar ook andere computerbouwers springen nu op de kar.

De nieuwe categorie van toestellen draagt de naam ‘PC Plus’. Het gaat om laptops met touchscreen die kunnen switchen tussen Windows en Android, en waarbij je je Android-apps op je Windows-startscherm kan ‘vasttegelen’. Bij het opstarten kan je kiezen: ofwel doe je dat in Windows, ofwel met Android.

Dat het geen kleinschalige of onbeduidende ‘revolutie’ tegen Windows betreft, moet blijken uit het feit dat zelfs Microsoft-partner Intel de demarche van de computerbouwers steunt.

Consultant Tim Bajarin van Creative Strategies vertelde onlangs nog aan Time Magazine dat het PC Plus-plan erg zinvol is, omdat je zo veel meer touch-gebaseerde apps naar je pc kan brengen. Windows loopt flink achter op Android wat dat betreft, en het gat tussen beiden wordt zelfs groter in plaats van kleiner.

Kiespijn

Voor Microsoft is dit natuurlijk een evolutie die het bedrijf kan missen als kiespijn. Immers: als de consument went aan Android op zijn traditionele computer, zou hij naar de toekomst toe Windows wel eens helemaal kunnen schrappen, waardoor Microsoft geraakt wordt in het hart van zijn business.

Bovendien zouden ontwikkelaars (nog) minder geïnteresseerd kunnen raken in het ontwikkelen van apps voor Windows, omdat ze weten dat hun Android-apps toch kunnen draaien op dualOS-apparaten.

Bekende computerbouwers zoals Dell, HP, Acer en Samsung zetten intussen trouwens al alternatieven voor Windows in de markt, denk maar aan de goedkope Chromebooks.

Betekent de introductie van de PC Plus dan het definitieve einde voor Windows? Zo een vaart zal het niet lopen, of toch zeker niet op korte termijn. Het marktaandeel van de Chromebooks is momenteel nog verwaarloosbaar, en het zal ook wel even duren eer de doordeweekse consument een PC Plus aanschaft.

Voor de langere termijn mag Microsoft zich echter wel zorgen maken. Op smartphones en tablets zijn de consumenten al gewend aan ‘andere dan de Windows-omgevingen’, en als die evolutie doorgetrokken wordt naar de traditionele pc, dan is het nog maar de vraag of Windows ook die aanval kan doorstaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content