Concurrenten mogen op vdsl-netwerk Belgacom

Belgacom moet zijn concurrenten mee laten profiteren van zijn nieuwe vdsl-hogesnelheidsnetwerk, meldde EU-Commissaris Viviane Reding in een brief aan het Bipt. De EU-Commissaris bevestigt daarmee de beslissing die het Bipt haar al op 26 november had voorgelegd.

Belgacom moet zijn concurrenten mee laten profiteren van zijn nieuwe vdsl-hogesnelheidsnetwerk, meldde EU-Commissaris Viviane Reding in een brief aan het Bipt. De EU-Commissaris bevestigt daarmee de beslissing die het Bipt haar al op 26 november had voorgelegd.

Belgacom moet concurrenten dus zowel gebruik laten maken van zijn naakte lijnen als van een groothandelsaanbod voor de vdsl-dienst. En dat tegen “kosten-georiënteerde” prijzen. Vdsl is de opvolger van adsl en kan snelheden tot zelfs 100 megabit per seconde leveren, afhankelijk van de afstand.

Belgacom noemde de voorgestelde maatregelen van het Bipt voordien al unfair omdat Telenet, met een groter marktaandeel dan Belgacom in Vlaanderen, zijn netwerk niet hoeft open te stellen.

De maatregel ontmoedigt Belgacom ook om te investeren, argumenteert de nationale operator. Een deel van de opbrengst van de investering kan nu immers risicoloos door de concurrentie worden ingepikt.

De Commissie motiveert haar besluit met het hoge marktaandeel van Belgacom (46,8 % van de breedbandlijnen), het verwaarloosbare concurrentiële aanbod op basis van naakte lijnen (3,7%) en de relatief hoge prijzen voor internet in België.

Het Bipt zal zijn beslissing nu in de komende weken officieel maken, zegt Catherine Rutten, lid van de raad van het Bipt.

De prijzen voor naakte lijnen (waarop alternatieve operatoren zelf hun diensten kunnen definiëren) waren eind 2006 al met ongeveer 20 procent verlaagd. Andere prijsverlagingen hebben België nu tot een prijsniveau gebracht dat met het Franse kan concurreren. Maar voor de groothandelsprijzen van de nieuwe VDSL-dienst is nog geen beslissing genomen, bevestigt Catherine Rutten.

Zij verwacht dat de toezichthouder geen bottom-up kostenanalyse zal doen (wat jaren kan duren), maar zich zal baseren op de prijs die Belgacom hanteert, minus een marge die een leefbare concurrentie waarborgt. Het is een moeilijke evenwichtsoefening. “Belgacom moet een juiste vergoeding krijgen voor zijn investeringen en risico’s,” zegt Rutten. Tegelijk mag het groothandelstarief niet te hoog liggen in vergelijking tot de eindgebruikersprijs die Belgacom hanteert, anders overleven de concurrenten niet. En tenslotte moet het nieuwe groothandelstarief de alternatieve operatoren ook aanmoedigen om zelf in infrastructuur te investeren, wat betekent dat het niet té laag mag zijn.

EU Commissaris Viviane Reding spoort het Bipt aan om snel werk te maken van de concrete uitvoering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content