Consortium Smartmatic-Steria mag elektronisch stemsyteem leveren

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De nieuwe oplossing voor elektronisch stemmen voor de federale en de Vlaamse overheid zal afkomstig zijn van het Zuid-Amerikaans-Frans consortium Smartmatic-Steria. Tenminste als het prototype en de test ervan goed uitdraaien. Pas nadien zal een definitief raamcontract met een looptijd van 15 jaar worden afgesloten. Dat wordt geraamd op 150 à 250 miljoen euro. Smartmatic is een specialist in e-votingsystemen, die in 2000 opgericht is Venezuela en nu gevestigd is in Barbados. Het bedrijf heeft in Europa kantoren in Londen en Amsterdam. Smartmatic slaat de handen in elkaar met het Franse ict-dienstenbedrijf Steria. Dat was samen met Stesud al de ict-dienstenleverancier van het vorige elektronische stemsysteem. Dat zou de transitie dus kunnen vergemakkelijken.

De nieuwe oplossing voor elektronisch stemmen voor de federale en de Vlaamse overheid zal afkomstig zijn van het Zuid-Amerikaans-Frans consortium Smartmatic-Steria. Tenminste als het prototype en de test ervan goed uitdraaien. Pas nadien zal een definitief raamcontract met een looptijd van 15 jaar worden afgesloten. Dat wordt geraamd op 150 à 250 miljoen euro.

Smartmatic is een specialist in e-votingsystemen, die in 2000 opgericht is Venezuela en nu gevestigd is in Barbados. Het bedrijf heeft in Europa kantoren in Londen en Amsterdam. Smartmatic slaat de handen in elkaar met het Franse ict-dienstenbedrijf Steria. Dat was samen met Stesud al de ict-dienstenleverancier van het vorige elektronische stemsysteem. Dat zou de transitie dus kunnen vergemakkelijken.

Een officiële bevestiging van de aanduiding van Smartmatic-Steria als leverancier is er nog niet. Maar de andere kandidaten die in de running waren, het Nederlandse Nedap en IBM België, kregen al te horen dat ze uit de boot vallen. Het Franse Bull werd al vroeg in de selectieprocedure bedankt. Nedap en IBM krijgen nog enkele weken om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de federale regering.

Smartmatic en Steria moeten tegen februari een prototype uitwerken (zowel hardware als software). “Pas na een evaluatie van het ontwikkelde prototype en na een evaluatie van het experiment dat nadien zal georganiseerd worden (tussen maart en augustus, nvdr), zal beslist worden of het nieuw elektronisch stemsysteem effectief door de gemeenten die dit wensen zal kunnen worden ingezet”, vertelde Margaux Donckier, woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken ons enkele weken geleden al. “Zijn alle evaluaties positief, dan zal er met het bedrijf die de opdracht heeft gekregen, een raamovereenkomst worden afgesloten en kunnen de gemeenten die dit wensen bestellingen plaatsen.” Doel is om tegen 2012 – voorlopig de eerstvolgende keer dat we moeten gaan stemmen – klaar te zijn met het nieuwe systeem.

Barcode Het nieuwe systeem zal nog voor een groot deel elektronisch verlopen, zoals vroeger, maar de stem zal ook op papier worden uitgeprint, met een barcode. Dat zou de controle van de stem en een eventuele hertelling moeten vergemakkelijken. Die oplossing vloeit voort uit een grootschalige studie van ‘s lands universiteiten over ‘het meest ideale stemsysteem’.

Het nieuwe stemsysteem is de vrucht van een samenwerkingsakkoord tussen de federale en de Vlaamse overheid. Wallonië en Brussel doen voorlopig niet mee, maar zij kunnen zich nog altijd inschrijven, luidt het. Wallonië heeft alvast een eigen procedure uitgeschreven, maar kan nog altijd voor de oplossing van de federale overheid opteren.

Het project had overigens al heel wat vertraging opgelopen. Al in september 2008 schreef de FOD Binnenlandse Zaken een openbare aanbesteding uit voor de ontwikkeling van een nieuw elektronisch stemsysteem. De kostprijs zou tussen de 75 en 175 miljoen euro schommelen. Een tweede luik – een raamovereenkomst rond het ontwikkelen en leveren van de stemsoftware en het onderhoud van de software gedurende 15 jaar – wordt geraamd op 150 à 250 miljoen euro. Nog voor de verkiezingen in 2009 hadden zes geïnteresseerde partijen een dossier ingediend, maar de vervroegde verkiezingen in 2010 schoven een en ander op de lange baan. Nadien werd de selectie herleid tot drie kandidaten, waaruit nu de ‘winnaar’ is gekozen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content