Consumentenwaakhonden: ‘Speelgoed verbonden met het internet bespioneert uw kinderen’

© .

Consumentenwaakhonden hebben gewaarschuwd voor mogelijke gegevenslekken bij kinderspeelgoed met een internetverbinding. Het speelgoed zou ernstig te kort komen op het gebied van privacy en beveiliging.

De waakhonden richten zich op Genesis Toys, het bedrijf dat onder andere de pop “My Friend Cayla” en de robot “i-Que” op de markt bracht. Via het speelgoed kunnen derden zonder al te veel moeite met kinderen in contact komen, meldt de Europese verbruikersorganisatie Beuc dinsdag.

Wanneer bijvoorbeeld “Cayla” online is, kunnen kinderen de pop vragen stellen. Een speciale app zet het gesproken woord in tekst om, zoekt een antwoord op het internet en laat de pop antwoorden. Volgens consumentenrechtenorganisaties kan evenwel iedereen die zich in de buurt van de pop bevindt en over een bluetooth-verbinding beschikt, verbinding maken met de pop en zo communiceren met kinderen.

Privacyproblemen

Daarnaast zijn er ook privacyproblemen, klinkt het. Alles wat kinderen de pop vertellen, wordt doorgegeven aan het Amerikaanse bedrijf Nuance en mogelijk ook aan anderen. Het speelgoed zou door voorgeprogrammeerde zinnen over bepaalde merken de kinderen ook blootstellen aan verborgen marketing.

De consumentenwaakhonden schrijven in hun klacht dat kinderen tegen deze praktijken beschermd moeten worden. Als bedrijven dit soort functies toe willen voegen aan hun speelgoed moet er volgens hen beter gekeken worden naar de beveiliging en privacy van het kind.

In België

In België is het aanbod aan dit soort speelgoed nog eerder beperkt, maar het kan reeds online besteld worden. Test-Aankoop trekt alvast aan de alarmbel. De organisatie heeft de resultaten van het onderzoek doorgespeeld aan de FOD Economie en de Privacycommissie, “zodat de illegale algemene voorwaarden van dit speelgoed, hun inbreuken op de privacy en gebrek aan veiligheid van bij het begin kunnen worden aangepakt”, luidt het in een persmededeling.

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer steunt het initiatief. “Hier zijn enkele ethische en wettelijke grenzen overschreden”, meent de Open Vld’er. De Backer wil ook een aantal kwaliteitsnormen uitwerken. “In de toekomst moet het voor de consument duidelijk zijn aan welke privacynormen interactief speelgoed, maar ook andere ‘connected things’ voldoen, opdat de consumenten – zeker de ouders voor de kinderen – een duidelijk geïnformeerde keuze kunnen maken bij de aankoop van sinterklaasgeschenken.”

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content