Cook: Encryptie is voor Apple noodzaak, wij geven inzicht waar nodig

21/12/15 om 11:39 - Bijgewerkt om 20:27

Tim Cook blijft voorstander van het gebruik van encryptie voor het beschermen van communicatie, ondanks het gebruik ervan in de voorbereiding van de aanslag in San Bernadino.

Cook: Encryptie is voor Apple noodzaak, wij geven inzicht waar nodig

Apple CEO Tim Cook © REUTERS

Cook zette zijn mening uiteen gisterenavond in het Amerikaanse tv-programma 60 minutes, meldt Re/code. Hij reageert daarmee op de hernieuwde discussie over het gebruik van encryptie naar aanleiding van bewijs dat terroristen gebruik hebben gemaakt van versleutelde berichten bij het plannen van de aanslag in San Bernadino.

Cook noemt het aanbrengen van achterdeurtjes een zeer slecht idee. Als er een manier is om binnen te komen, dan lukt het iemand om binnen te komen, stelt hij. "De realiteit is dat als je een achterdeur creëert, die deur voor iedereen is, voor de goedwillenden en kwaadwillenden." Volgens Cook gaat het in de discussie niet om een afweging tussen privacy en nationale veiligheid. "Ik denk dat dat een te simpele benadering is. We moeten beiden hebben."

Apple kan maar weinig doen

De hoeveelheid gevoelige informatie op een smartphone is enorm, variërend van intieme conversaties met familie tot financiële gegevens en bedrijfsgeheimen. De enige manier om die informatie te beschermen is deze te versleutelen, met een sleutel die Apple niet heeft. Cook zegt dat hij mee wil werken met elk gerechtelijk bevel dat gericht is op het vinden van specifieke informatie. "Maar er zitten grenzen aan wat we kunnen doen."

Bron: Automatiseringgids

Lees meer over:

Onze partners