Copiepresse eist tot 49 miljoen euro van Google

Copiepresse, de vereniging die de uitgevers van de Franstalige en Duitstalige kranten vertegenwoordigt, heeft Google gedagvaard en eist een schadevergoeding wegens de schending van de auteursrechten.

Copiepresse, de vereniging die de uitgevers van de Franstalige en Duitstalige kranten vertegenwoordigt, heeft Google gedagvaard en eist een schadevergoeding wegens de schending van de auteursrechten.

Dat weet de Franstalige krant L’Echo. De dagvaarding door een deurwaarder werd op 22 mei neergelegd bij de Process Forwarding International, een in de Verenigde Staten erkende organisatie die dit soort zendingen overmaakt aan Amerikaanse bestemmelingen. De Franstalige uitgevers schatten dat de schade veroorzaakt door Google tussen de 32 en 49 miljoen euro bedraagt.

De auteursvereniging stapte in 2006 naar de rechter omdat Google zonder toestemming artikels en foto’s van Franstalige en Duitstalige uitgevers plaatste op Google News. De rechter gaf Copiepresse op 13 februari 2007 gelijk.

Na de veroordeling nam Copiepresse contact op met Google om tot een vergelijk te komen voor de uitbetaling van de auteursrechten. De internetzoekrobot startte echter een procedure in beroep. De datum van die rechtszaak is nog niet bekend.

De onderhandelingen tussen beide partijen hebben nog niets opgebracht en dus besliste Copiepresse om Google te dagvaarden. De Journalisten Auteursmaatschappij (JAM) zou zich daarbij aansluiten.

De termijn voor een dagvaardiging bedraagt in de VS twee maanden. De zaak zou in de loop van september voor de rechtbank van eerste aanleg van Brussel kunnen ingeleid worden.

Aan onze collega’s van Emerce zegt Alex Fordyn, algemeen directeur van de Vlaamse Dagbladpers, dat zijn Franstalige collega’s het juridische steekspel te ver drijven. De Vlaamse dagbladen hebben een ‘opt-out’-systeem onderhandeld met Google, waarna de internetreus met de uitgevers afzonderlijk moest gaan onderhandelen. De wereldwijde uitgeversbond Wan heeft ook een Automated Content Access Protocol uitgevaardigd. Dat houdt in dat derden niet zomaar de online databanken van uitgevers mogen betreden om daar content op te halen. Daarvoor moeten eerst contracten met de uitgevers worden afgesloten. Uitgeverij De Persgroep, die onder meer De Morgen, De Tijd en L’Echo uitgeeft, heeft zo wel een overeenkomst gesloten met Google, maar enkel aan Nederlandstalige kant.

Bron: Belga/Emerce

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content