Crisis duwt it’ers in de criminaliteit

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

It’ers die de crisis aan de lijve ondervinden, zouden makkelijker informatie stelen of aan cybercriminaliteit gaan doen. Dat wordt althans gevreesd bij bedrijven en overheidsorganisaties.

It’ers die de crisis aan de lijve ondervinden, zouden makkelijker informatie stelen of aan cybercriminaliteit gaan doen. Dat wordt althans gevreesd bij bedrijven en overheidsorganisaties.

KPMG bevroeg 307 toplui bij bedrijven en overheidsorganisaties in de E-Crime Survey 2009. Tweederde van hen vreest dat de crisis een deel van it-personeel in de onderwereld kan doen belanden. Door ontslagen, afgevoerde bonussen en waardeloze aandelenopties zouden sommige it’ers hun geld gaan zoeken in het stelen van bedrijfsdata of zelfs de pure cybercriminaliteit.

In ieder geval blijkt uit het onderzoek dat fraude die door managers, werknemers en klanten wordt gepleegd in 2008 verdrievoudigd is in vergelijking met 2007. Welk aandeel de it’ers daarin hebben, is echter niet duidelijk.

Cybercriminelen blijven dan ook goede zaken doen, ondanks de slechte economische situatie. Onderzoekers van Trend Micro verwachten zelfs dat de concurrentie tussen cybercriminelen dit jaar sterk zal toenemen. Er zullen meer en kleinere bendes opduiken. Dat staat te lezen in het ‘Annual Threat Report’. Trend Micro spreekt van ‘virus wars’, ‘worm wars’ en ‘botnet wars’, om het eerste bij het geld van de gebruikers te zijn. De strijd zal vooral gaan tussen Oost-Europa en China.

En inderdaad, in China wordt gevreesd voor het effect van de crisis, zo stelde ook beveiligingsexpert Wei Zhao op de securityconferentie CanSecWest. It’ers die daar hun baan verliezen, zouden erg snel verleid zijn om ‘zero day’-malware aan de man te brengen. In China loont dat des te meer, omdat veel pc’s daar nog altijd nauwelijks beschermd zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content