‘Cruciale informatie speurtocht naar Salah Abdeslam niet afkomstig van NSA’

© Belga

De doorbraak in de zoektocht naar Salah Abdeslam, de hoofdverdachte in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, is er pas gekomen nadat ons land de hulp had ingeroepen van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat beweert de Amerikaanse nieuwssite BuzzFeed tenminste. Volgens een goed ingelichte bron kwam de doorbraak er niet op basis van informatie van de NSA, maar van een Belgische veiligheidsdienst.

BuzzFeed schrijft maandag, op basis van twee anonieme bronnen bij de Belgische veiligheidsdiensten, dat de Belgische overheid de hulp inriep van de NSA begin maart. Ze wilden dat de NSA zou helpen om de mobiele telefoons te kraken van verschillende personen die de begrafenis bijwoonden van een van de daders van de aanslagen van 13 november. Nog volgens BuzzFeed werd zo een doorbraak bereikt in de zoektocht naar Abdeslam, die uiteindelijk gevat werd op 18 maart.

Onjuistheden

Toch bevat het artikel van BuzzFeed onjuistheden. Zo was de bewuste begrafenis niet die van Chakib Akrouh, zoals de site schrijft. Zijn lichaam is nog niet begraven, zo schreef Knack nog op 22 juni. Wel werd die periode het lichaam begraven van Brahim Abdeslam, de broer van Salah. Eerder berichtten media al over die begrafenis en de aanwezigheid daarbij van Abid Aberkan, die Salah Abdeslam hielp onderduiken.

NSA mogelijk wel geholpen

Maar volgens een goede bron bij de Belgische veiligheidsdiensten is ook de cruciale informatie die leidde tot de doorbraak niet van NSA afkomstig, maar is die het werk van een Belgische dienst. De bron, die ook anoniem wil blijven, sluit tegelijk niet uit dat NSA ons land geholpen heeft bij analyse van laptops en telefoons.

BuzzFeed schrijft dat de geavanceerde technologie van NSA het mogelijk maakt om sneller grote hoeveelheden informatie te verzamelen en te verwerken tot bruikbare informatie. Maar de activiteiten van NSA zijn niet onomstreden: in 2013 raakte de dienst in een schandaal verwikkeld na onthullingen van klokkenluider Edward Snowden.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content