‘Cyber Security Coalitie’ wil computermisdaad in België bestrijden
Zo’n vijftig overheids- en privébedrijven en academici – waaronder CERT.BE en Proximus – willen de computermisdaad die ons land jaarlijks 3,5 miljard euro kost bestrijden.
In België raken jaarlijks honderdduizenden computers geïnfecteerd. De kost van die cybercriminaliteit wordt geraamd op 3,5 miljard euro per jaar – ruim 1 procent van het bruto binnenlands product. Een coalitie van een vijftigtal overheids- en privébedrijven en academici wil de computermisdaad samen bestrijden, zo hebben de voortrekkers van de ‘Cyber Security Coalitie’ bekendgemaakt in Brussel.
Deze voortrekkers zijn CERT.be (het Cyber Emergency Team; het nationale onderzoeksnetwerk voor cybercriminaliteit), het B-CCentre (het Belgian Cybercrime Centre of Excellence for Training, Research and Education; het centrale Belgische platform voor coördinatie, samenwerking en kennisdeling in de strijd tegen cybercriminaliteit), Solvay Brussels School, de werkgeversorganisatie VBO en telecombedrijf Proximus, zelf enige tijd geleden het slachtoffer van een grote internationale hacking.
Cybercriminaliteit versnipperd in België
De coalitie vertrok van de vaststelling dat de strijd tegen de cybercriminaliteit in ons land erg versnipperd is, terwijl alleen samenwerking hier een afdoend antwoord kan bieden. De coalitie zal nu een vijftigtal kernspelers samenbrengen uit de academische wereld, de bedrijfswereld en de overheid om kennis en ervaringen te delen.
Doel is om België op de kaart te zetten als ‘een cyberveiligheidsbewust land’. Cyberincidenten zoals het hacken van gegevens en netwerkinfrastructuur, phishing en cyberaanvallen namen onlangs onrustwekkend toe, zo blijkt uit de cijfers.
Tussen januari en juni 2014 kreeg CERT.be meer dan 751.000 meldingen van geïnfecteerde computers in België. Het team kreeg in dat semester ook gemiddeld 614 meldingen van cyberincidenten per maand, dit is 80 procent meer dan in 2013.
Uit een recente enquête van werkgeversfederatie VBO blijkt voorts dat 66 procent van de bevraagde bedrijven geen duidelijk totaalbeeld heeft op wat allemaal komt kijken bij een goede en efficiënte cyber security-aanpak. Meer dan 75 procent vindt zijn weg niet in de regelgeving en de bevoegde instanties.
Kennisuitwisseling, sensibilisering en beleidsadviezen
De coalitie wil op korte termijn op drie terreinen vooruitgang boeken: kennisuitwisseling, sensibilisering en beleidsadviezen.
Wat de kennisuitwisseling betreft, zal de coalitie zes werksessies organiseren in 2015. Zo zullen alle deelnemers een overzicht krijgen van het Belgische cyberveiligheidslandschap en zich tijdens de eerste sessies verdiepen in de problematiek rond ‘Cyber Security Governance’, ‘Methods for Risk Management’ en ‘Threat Management’. Elke werksessie zal uitmonden in een rapport waarin de coalitie per thema een status quaestionis zal opmaken, de belangrijkste uitdagingen zal schetsen en concrete aanbevelingen zal formuleren, zowel voor de academische wereld, het bedrijfsleven als voor de overheid.
Inzake sensibilisering worden nationale campagnes opgezet. Jaarlijks komt er ook een open interactieve sessie waarin de leden van de coalitie de belangrijkste bevindingen en realisaties zullen uitwisselen met het grote publiek.
Tot slot moet de samenwerking ook uitmonden in efficiënte beleidsadviezen met concrete aanbevelingen en oplossingen, zowel voor de overheid als de privésector en de academische wereld. De leden van de coalitie zeggen dat ze tot actie overgaan omwille de hoogdringendheid, maar ze erkennen wel dat ‘het de rol van de overheid is om vervolgens werk te maken van een efficiënt beleid en de toepassing van de nodige maatregelen.’ (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier