Cyberkraak van bankrekeningen levert ‘slechts’ 230.000 euro op

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Internetcriminelen hebben in 2008 ‘slechts’ 230.000 euro buitgemaakt door bankrekeningen elektronisch te kraken. Dat blijkt uit het jaarverslag van de directie Economische en Financiële Criminaliteit (DJF) van de federale politie.

Internetcriminelen hebben in 2008 ‘slechts’ 230.000 euro buitgemaakt door bankrekeningen elektronisch te kraken. Dat blijkt uit het jaarverslag van de directie Economische en Financiële Criminaliteit (DJF) van de federale politie.

Volgens de politie heeft de samenwerking tussen de DJF, de federale politie in de arrondissementen en de banksector ervoor gezorgd dat de buit van de criminelen beperkt bleef. Er werden 40 dossiers geopend en 43 mensen geïdentificeerd die het buitgemaakte geld, al dan niet bewust, doorsluisden. Van de 383.215 euro buit kon de politie nog 40 procent of 154.083 euro blokkeren. De rest kregen de slachtoffers van hun bank terugbetaald.

De gemiddelde schade bij internetfraude daalde dan weer tot 400 euro, terwijl dat in 2007 nog 750 euro was. Volgens Johan Denolf, directeur van de DJF, is de Belg zich bewuster van de gevaren van oplichting via internet en heeft de preventie vruchten afgeworpen.

Er doet zich intussen wel een duidelijke verschuiving voor naar elektronische fraude met betaalkaarten. Criminelen komen niet meer fysiek tussen door een kaart te stelen of te kopiëren. De trend is duidelijk dat hacking, phishing en vishing (via telefoon) in de lift zitten.

De Federal Computer Crime Unit (FCCU) boekt wel successen bij de identificatie van internetgebruikers. De FCCU voerde vorig jaar 1.917 vorderingen uit inzake identificaties van internetgebruikers, zoals gebruikers van e-mailadressen, IP-adressen en pseudoniemen. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van 2007 (1.736). Op 6 jaar tijd is er een stijging van liefst 535 procent.

Opmerkelijk in de strijd tegen de cybercriminaliteit is dat de federale politie gebruik maakt van zelfontworpen software. “Ons Virologic System detecteerde al 3.621 kwaadaardige programma’s of malware, die criminelen gebruiken om computers over te nemen. Het systeem is zo succesvol dat er grote interesse voor is van buitenlandse politiediensten, tot in de VS toe”, aldus Johan Denolf, directeur van de DJF.

Via eCops, het internetloket van de politie, kwamen 17 procent meer feiten (13.002), waarvan het aantal strafbare in zes jaar steeg met maar liefst 472 procent (van 2.390 in 2002 tot 8.953 in 2008). Ruim 70 procent van de meldingen zijn strafbare feiten.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content