Cyberoorlog met een miljoen Belgische pc’s

© Thinkstock

Meer dan een miljoen computers in België zijn besmet met kwaadaardige software. Criminelen kunnen via die ‘malware’ de controle over de PC overnemen en elders schade aanrichten.

Zo werden ook Belgische computers ingeschakeld in een grootschalige cyberaanval op Zuid-Korea in 2009. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

“Met een besmette pc kunnen criminelen een compleet profiel van een individu opstellen en krijgen ze de controle over het toestel zelf”, zegt Luc Beirens, hoofd van de Computer Crime Unit van de Federale Politie (FCCU). “Het zet ook de deur open naar allerlei vormen van misbruik: hacken van online bankieren, ‘ransomware’ waarbij losgeld wordt gevraagd om een computer te deblokkeren.”

Volgens het Spaanse internetbeveiligingsbedrijf Panda Security is 27 procent van de Belgische computers besmet. Dat gaat over een miljoen pc’s – wat volgens de FCCU nog een onderschatting is omdat vele pc’s niet zijn uitgerust met een goede virusscanner.

Michael Jackson en Noord-Korea

Dat brengt het verhaal naar Zuid-Korea. In juli 2009 bleek het internet in heel het land enkele dagen heel traag te gaan en waren tal van sites onbereikbaar, waaronder overheidswebsites.

Volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst zat Noord-Korea achter de aanval. Voor de grootschalige ‘aanval’ werd beroep gedaan op computers in enkele landen, waaronder België. Die pc’s maakten tegelijk en onophoudelijk verbinding met de bewuste websites zodat het systeem dit niet meer aankon.

Voor België gaat het om minstens enkele honderden pc’s. Die computers raakten besmet via een bezoek aan de website eternalmoonwalk.com – een initiatief van Studio Brussel – waar surfers een filmpje konden uploaden uit eerbetoon aan de toen net overleden popster Michael Jackson. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content