Cyberspionage troef in 2008

Overheden misbruiken het internet steeds vaker voor het bespieden en lastigvallen van instanties in andere landen. Belangrijke infrastructuren voor de elektriciteitsvoorziening, luchtverkeersleiding en financiële markten worden de dupe, schrijft McAfee.

Overheden misbruiken het internet steeds vaker voor het bespieden en lastigvallen van instanties in andere landen. Belangrijke infrastructuren voor de elektriciteitsvoorziening, luchtverkeersleiding en financiële markten worden de dupe, schrijft McAfee.

De computersystemen van overheidsinstanties, nutsbedrijven en financiële instellingen lopen in 2008 het risico ten prooi te vallen aan kwaadwillende overheden in het buitenland. Dat is de belangrijkste waarschuwing voor het nieuwe jaar van McAfee. De leverancier van beveiligingssoftware presenteert vandaag zijn derde Virtual Criminology Report. Het rapport geeft voorbeelden in Estland, de Verenigde Staten, Duitsland, India en Nieuw-Zeeland.

Niet minder dan 120 landen doen volgens McAfee via internet aan cyberspionage waarbij ze op grote en goed georganiseerde schaal politieke, militaire, economische en technische schade willen aanrichten. China zou het land zijn dat de meeste pogingen onderneemt. De regering in Peking geeft ruiterlijk toe dat ze er mee bezig zijn.

Voor het rapport maakte McAfee gebruik van bronnen bij de NAVO, de FBI en andere deskundigen. Volgens mensen binnen de NAVO zijn veel overheden zich nog steeds niet bewust van de dreigende gevaren. De cyberaanval op Estland, in juni van dit jaar, legde de servers van de centrale overheid, nieuwsagenten en financiële instellingen wekenlang plat.

“Traditionele beveiligingsmaatregelen waren niet voldoende om de aanvallen op Estlands belangrijkste infrastructuren af te wenden. Weliswaar werden, weinig verrassend, botnets gebruikt, maar de complexiteit en coördinatie was ongekend. Voor de aanvallen werden verschillende technieken gebruikt en specifieke doelen benaderd”, aldus de NAVO-insiders. Op het hoogtepunt werden de Esten door 20.000 botcomputers belaagd, velen van hen in de VS, Canada, Brazilië en Vietnam. Het platleggen (DDoS) van Estse netwerken wordt door velen toegeschreven aan Rusland, hoewel dat land iedere betrokkenheid ontkent.

Jeff Green, senior vice president bij McAfee Avert Labs: “Cybercrime is nu een wereldwijde issue. Het is significant gegroeid en vormt niet langer alleen een bedreiging voor een bepaalde industrie of individuen, maar steeds meer voor de nationale veiligheid.” Hij voorspelt dat in de komende vijf jaar internationale overheden actie gaan ondernemen om de gevaren af te wenden.

Overigens zal in 2008 volgens McAfee ook het aantal aanvallen op online banken toenemen en zal de markt voor malware steeds geraffineerder worden.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content