Daar zijn de grote ICT-overnames weer

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Grote ict-overnames en -fusies duiken weer op, wat goed economisch nieuws is voor de sector.

Grote ict-overnames en -fusies duiken weer op, wat goed economisch nieuws is voor de sector. Maar onzekerheid loert nog altijd om de hoek.

Een en ander blijkt uit Global technology M&A update, die Ernst&Young op kwartaalbasis uitbrengt. Wereldwijd waren er het voorbije kwartaal 7 transacties die meer dan 1 miljard dollar waard waren, waaronder de overname van Sybase door SAP (5,6 miljard dollar), Sterling door IBM (1,4 miljard dollar) en Verisign door Symantec (1,28 miljard dollar). In het eerste kwartaal van 2010 waren er maar 2 deals boven 1 miljard dollar. De totale waarde van de deals in het tweede kwartaal bedroeg 30,8 miljard dollar, maar liefst 154 procent boven het eerste kwartaal en 32 procent boven dezelfde periode vorig jaar.

De gemiddelde waarde van een overname bedroeg 140 miljoen dollar, een daling van 16 procent tegenover een jaar eerder. De verklaring is dat er naast de megaovernames ook heel veel kleinere transacties te noteren waren. Ernst&Young linkt dat aan de drie grote trends in de sector: de beweging naar een ‘slimme economie’, de neiging om alles ‘mobiel’ te maken en te doen en het feit dat de grenzen van sectoren en industrieën almaar meer vervagen. Zeker die drang naar ‘mobility’ komt erg sterk naar voren: maar liefst 50 wereldwijde deals in het voorbije kwartaal hangen daarmee samen. Dat concept ‘mobility’ is wel heel breed opgevat, gaande van technologie voor mobiele operatoren, over mobiele advertentietechnologie tot mobiele content (vb. applicaties).

Opmerkelijk is dat het voorbije kwartaal vooral de Europese bedrijven over de grenzen gingen shoppen en de Amerikaanse bedrijven zich vooral lieten opkopen. In 66 procent van de deals over de grenzen heen was een Europees bedrijf de koper. In 67 procent van die buitenlandse deals was een Amerikaans bedrijf het doelwit.

Het totale aantal deals bleef wel steken op 628. Voor het eerst dus op dat vlak geen groei sinds de cijfers de bodem bereikten in het eerste kwartaal van 2009. Dat noopt Ernst&Young ertoe te vermelden dat de vooruitzichten op vlak van overnames en fusies nog onduidelijk zijn. Het consultancybedrijf maakt gewag van ‘macroeconomische onzekerheid’ die wel eens roet in het eten zou kunnen gooien. Toch wordt ook gewezen op het feit dat veel grote technologiebedrijven op een stevige berg cash zitten, dus dat de ‘juiste deal op het juiste moment’ nog altijd vlot kan beklonken worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content