Datingsite ging al te kwistig om met data

Twee bedrijven, elk eigenaar van ‘datingsites’, stonden een paar weken geleden lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank. Een opmerkelijke zaak.

Twee bedrijven, elk eigenaar van ‘datingsites’, stonden een paar weken geleden lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank. Een opmerkelijke zaak.

Dialo, dat al van zich liet spreken in 2007 wanneer het Google aanviel (zie Data News van 20 september 2007), is eigenaar van de ontmoetingssite Toi et Moi. Deze keer trekt het van leer tegen Nice People: een concurrerende site die eigendom is van Benjamin Bobon (die zijn commerciële activiteiten onder de naam ‘Y Action’ uitvoert).

Dialo beschuldigt Nice People ervan dat het marketingtechnieken toegepast heeft die de wet op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer geschonden hebben. Het zou nogal kwistig omgegaan zijn met persoonlijke gegevens. Maar ook sommige bepalingen uit de wet op de juridische aspecten van de informatiemaatschappij zouden met de voeten getreden zijn.

Een van de technieken bestaat er uit om een toekomstig lid om zijn e-mailadres én bijbehorend wachtwoord te vragen, zodat Nice People rechtstreeks toegang krijgt tot de inhoud van de postbus en het adresboek. Nice People vraagt aan nieuwe leden ook om e-mailadressen van vrienden en kennissen door te geven, zodat ook zij via e-mail uitgenodigd kunnen worden om kennis te maken met Nice People. Als een soort ‘beloning’ wordt het toekomstig lid dan een verhoging van zijn online populariteit beloofd.

Benjamin Bobin van zijn kant betwistte dat dit inbreuken op de privacywet zouden zijn probeerde de letter van de wet naar zijn hand te zetten. De handelsrechtbank van Hoei volgde zijn redenering niet en oordeelde dat de gebruikte marketingmethodes wel degelijk een inbreuk op de privacywet zijn en dat Nice People zich bijgevolg schuldig maakt aan spammen. De rechtbank oordeelde verder dat de bestemmelingen (de vrienden en kennissen van de leden) zich niet altijd bewust waren dat ze op die manier voorkwamen in listings op de site. De rechter wees er bovendien op dat ook minderjarigen zo tot in de lijsten konden geraken.

“De eigenaar van een e-mailadres heeft het fundamentele recht om niet te dulden dat hij zonder zijn voorafgaande toestemming toch bestookt wordt door sites die emailadressen verzamelen via hun leden, die daarvoor op hun beurt beloningen of voordelen in de plaats krijgen of simpelweg meegesleurd worden in een handige promotiecampagne”, luidde het in niet mis te verstane woorden. De eigenaar van de Nice People website moest de personen dus op voorhand informeren dat de opgegeven informatie in hun database opgenomen ging worden. En dat in dat opzicht de website zich schuldig maakte aen methodes die vergelijkbaar zijn met spammen. De rechtbank ging in haar oordeel trouwens voort op de analyse van een aantal experten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content