De tien opmerkelijkste tech-overnames van 2018

OVERNAMES "Met relatief weinig geld uit eigen zak kun je vandaag een groot bedrijf kopen." © .
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Ook dit jaar hertekenden de grote technologiespelers het IT-landschap via overnames. We zetten de tien grootste van dit jaar nog even op een rij.

Laten we het overzicht eens beginnen met wat de grootste overname van dit jaar of zelfs de grootste overname ooit in de technologiesector had kunnen zijn. Chipmaker Broadcom wou branchegenoot Qualcomm inlijven voor maar liefst 117 miljard dollar, omgerekend zo’n 95 miljard euro. Broadcom trok zich noodgedwongen terug nadat Amerikaans president Donald Trump gezegd had dat hij de deal zou blokkeren. In dezelfde chipcategorie ketste deze zomer ook de deal af tussen Qualcomm en NXP. De Chinese toezichthouder gaf niet op tijd goedkeuring voor de overname waar een bedrag van 44 miljard dollar mee gemoeid was.

1. IBM koopt Redhat: 33,4 miljard dollar

De grootste tech-deal werd uiteindelijk de opmerkelijke overname van Redhat door IBM. De grootste overname ooit zelfs voor ‘Big Blue’ en een van de duurste overnames ooit in de Amerikaanse technologiesector. Door de aankoop wil IBM zijn positie in de cloudmarkt verstevigen. “De aankoop van Red Hat is voor ons een gamechanger”, zei Ginni Rometty, CEO van IBM.

2. Broadcom koopt CA Technologies: 18,9 miljard dollar

Na de mislukte overname van rivaal Qualcomm richtte chipgigant Broadcom deze zomer zijn pijlen op softwarebedrijf CA Technologies. Met succes deze keer: de deal werd in november finaal afgerond nadat in oktober ook Europa goedkeuring verleend had. De deal oogt zeer opmerkelijk: CA verkoopt zakelijke software en diensten terwijl Broadcom chips en software maakt.

3. SAP koopt Qualtrics: 8 miljard dollar

In november kondigde SAP aan dat het Qualtrics inlijft; een overname die volgend jaar moet afgerond worden. Qualtrics is een van de pioniers in experience management software. SAP wil die nu gaan integreren in de eigen software en koppelen aan de bestaande operationele gegevens van de transacties die SAP wereldwijd verwerkt.

4. Microsoft koopt Github: 7,5 miljard dollar

In juni maakte Microsoft een einde aan de geruchtenmolen en kondigde het officieel aan dat het bedrijf zinnens was om het ontwikkelaarsplatform Github te kopen voor 7,5 miljard dollar. 28 miljoen softwareontwikkelaars gebruiken dat platform, voornamelijk voor opensourcesoftware. In oktober kreeg Microsoft goedkeuring van de Europese mededingingswaakhond: er blijft voldoende concurrentie na de fusie.

5. Salesforce koopt MuleSoft: 6,5 miljard dollar

MuleSoft is een API platform voor het bouwen van applicatienetwerken die zakelijke applicaties, gegevens en apparaten verbinden, in cloud en on-premise datacenters. Salesforce gebruikt het toepassingsnetwerkplatform van MuleSoft om zijn eigen Integration Cloud aanbod aan te drijven. Ook dit jaar kocht Salesforce nog Cloudcraze en Datorama.

6. Adobe koopt Marketo: 4,75 miljard dollar

Softwareproducent Adobe Systems was dit jaar duidelijk op overnamepad. Met het Amerikaanse bedrijf Marketo, dat zich bezighoudt met software voor marketingdoeleinden, doet Adobe haar grootste overname ooit. Je zou bijna vergeten dat Adobe in mei van dit jaar ook al het e-commerceplatform Magento kocht voor bijna 1,7 miljard dollar in een poging om beter te concurreren met Salesforce en Oracle.

7. GTT koopt Interoute: 1,9 miljard euro

De cloud networking provider GTT nam in februari Interoute over. GTT betaalt 1,9 miljard euro. De overname komt er nog geen 2,5 jaar nadat Interoute zelf concurrent Easynet overnam voor 402 miljoen euro. Toen had het bedrijf de ambitie om zelf uit te groeien tot een Europese ict-provider.

8. HCL Technologies koopt IBM-software: 1,8 miljard dollar

IBM zet al enkele jaren volop in op de cloud. Met de verkoop van een zevental producten kan het haar oudere softwarebusiness afslanken. HCL kan op haar beurt met de overname beter concurreren met spelers als TCS en Infosys. De overname zal midden volgend jaar worden afgerond. HCL opende overigens pas nog een nieuw kantoor in Gent.

9. Oracle koopt Datafox

Oracle nam dit jaar voor een onbekend bedrag het Amerikaanse DataFox over. Het bedrijf heeft een cloudgebaseerde AI data engine en levert daarmee bedrijfsinformatie en inzichten die kunnen worden ingezet om leads te verrijken, CRM-data te harmoniseren en nieuwe leads te vinden.

10. VMware koopt CloudHealth Technologies

VMware heeft in oktober de overname van CloudHealth Technologies afgerond. Het platform stelt klanten in staat om hun cloudkosten te analyseren en beheren van cloudkosten. De technologie moet klanten helpen in een multi-cloud omgeving.

En verder ook nog…

Bovenstaand lijstje zijn de volgens onze redactie meest opmerkelijke techdeals van het jaar. Maar uiteraard waren er nog vele andere die niet altijd het nieuws haalden. Cisco bijvoorbeeld kocht dit jaar een gespecialiseerd cybersecuritybedrijf genaamd Duo Security voor 2,35 miljard dollar. Het moet helpen om ‘intent based networking’ in een multi-cloud omgeving mogelijk te maken. Nog in security nam AT&T het in San Mateo (Californië) gebaseerde AlienVault over. Plantronics neemt dan weer Polycom over.

Dichter bij huis was er ook nog de overname van cloudbedrijf Mendix. Siemens betaalde 730 miljoen dollar voor het low-code platform van Mendix. Uiteraard waren er ook overnames die het lokale ICT-landschap vertekenden: dat lijstje houdt u nog te goed van ons.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content